6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

14.01.2022 / 17:01 Politika - Evropski komesar za proširenje

Varhelyi: BiH je zapuštena i sigurnosni izazov

Varhelyi: BiH je zapuštena i sigurnosni izazov
Oliver Varhelyi / Vijesti.ba
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi krajem novembra ove godine dogovorio je s Miloradom Dodikom održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske ...

... na kojoj je razmatrano pitanje prenosa nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta, otkrili su to izvještaji Delegacije EU u BiH. Komesar Varhelyi je progovorio o tome, ali i o cijelokupnoj političkoj krizi u BiH za mađarski medij.

Saradnja Olivera Varhelyia sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom izazvala je buru komentara kako u bh. javnom i političkom životu, tako i van naše države. O tome je Varhelyi govorio i za mađarski Magyar Nemzet.

“U Bosni i Hercegovini su bosanski Srbi još početkom decembra prošle godine glasali za preuzimanje nekih ovlasti od federalnih institucija, a prošle nedjelje izazvali su veliku pometnju za obilježavanje njihovog nacionalnog praznika, podsjećajući na druge entitete u zemlji u užasima rata. Koliko ste zabrinuti zbog trenutne nestabilnosti?”, pitanje je ovo novinarke za Varhelyia.

On na početku odgovora navodi kako je Bosna i Hercegovina u zaista teškoj fazi.

“Problem vidim u tome što kritični period nema veze sa spoljnim faktorima. Zemlja je danas u zapuštenom stanju zbog domaćih političkih motiva. Ovo je sigurnosni izazov za Zapadni Balkan, pa čak i za Evropu u cjelini. Iz tog razloga, svi, sve tri zajednice i njihovi lideri moraju raditi na tome da zemlja gleda naprijed, radi i, istovremeno, jača unutrašnju koheziju. Pozvao bih sve više puta da garantuju funkcionisanje bosanskohercegovačkih institucija i Predsjedništva, ali i vlada”, odgovara Varhelyi.

Navodi da se Bosna i Hercegovina suočava sa jedinstvenom i potencijalno jednokratnom šansom kroz ekonomski i investicioni plan EU da krene putem ka integraciji.

“Ukoliko druge zemlje u regionu iskoriste ovu priliku, a BiH zaostane, to može biti sa potencijalno nepredvidivim posljedicama. Što se tiče nacionalističkih proslava, mislim da neće pomoći situaciji. Osim toga, u Federaciji postoje pitanja koja nisu specifična za kontekst Republike Srpske, ali ih treba konačno riješiti”, rekao je Varhelyi.

Upitan je i o tome da li su novinski izvještaji o prošlogodišnjim razgovorima između njega i Milorada Dodika istiniti. Kako navodi novinarka u pitanju, “prema tekstovima o kojima je riječ, podržavali ste otcjepljenje Srba od saveznih institucija?”

“Svi članci o tome su lažne vijesti”, odgovorio je kratko evropski komesar za proširenje.

Naveo je da njegov stav po tom pitanju ostaje jasan i dosljedan.

Otkrio je i očekivanja od političara iz RS.

“Naše očekivanje od bosanskih Srba je da se vrate u Vladu, u Parlament, u rad Predsjedništva. Ni Bosna i Hercegovina, pa čak ni Republika Srpska nemaju interesa za segregaciju, što onemogućava rad institucija”, izjavio je Varhelyi.

Dodaje da je to jasno stavio do znanja i Miloradu Dodiku.


(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo