3°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

14.01.2022 / 16:41 Politika - Osvrt Vijesti.ba

Režiser kriza u BiH: Licemjerni 'mirotvorac' Vučić

Režiser kriza u BiH: Licemjerni 'mirotvorac' Vučić
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je 'zamolio' lidera SNSD-a Milorad Dodika da se politički predstavnici iz RS vrate u institucije BiH.

Time je još jednom potvrđeno da je Vučić režiser svih kriza u BiH.

Vučić je molbu Dodiku uputio nakon oštrih upozorenja EU Srbiji, ali i nakon što je dao obilatu 'argumentaciju' i opravdanja dosadašnjih poteza Milorada Dodika koje je svjetska javnost ocijenila kao put u oružani sukob.

Sankcije uvedene Dodiku predsjednik Srbije je nazvao užasnim presudnom koji jedino može da donese "katastrofalne posljedice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u cijelom regionu".

- Predsjednik Vučić je istakao da je svaka odluka na rukovodstvu RS, ali da i predsjednika Dodika i sve političke predstavnike u RS moli da razmotre njegov prijedlog, jer je jasno da neki politički činioci koji suštinski ugrožavaju stabilnost cijelog regiona, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju da prebace na srpski narod i RS. ''Moja molba predsjedniku Dodiku i svim političkim faktorima u RS nije zahtjev da se sa bilo čim saglase, ili za bilo šta glasaju, naprotiv, moja molba je da sto gdje treba da sjede predstavnici RS ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda'', rečeno je u Vučićevom saopštenju nakon sastanka i već u narednom pasusu najvljeno održavanja velikog sabora RS i Srbije.

Sve dok Vučić tvrdi da cjelokupna svjetska javnost laže s ciljem prebacivanja krivice na RS, jasno je da on sam laže kada govori o očuvanju mira i stabilnosti. Tako naime, nekada ponosni četnika, a danas samozatajni mirovnjak svoju političku retoriku gradi na tobožnjem pomirenju dok istovremeno veliča genocidnu politiku.

Samo naivni mogu povjerovati u to da njegove zadnje namjere u vezi BiH ne idu u pravcu njene destabilizacije i disolucije.

Uostalom, govorimo o autoru izjave "100 muslimana za jednog Srbina". Vučić je bio, i to sa ponosom isticao, na mjestu odakle su snajperskim hicima revnosno ubijani građani Sarajeva, ali i na mjestu odakle je sijana najveća ratnohuškačka propaganda pod mentorstvom Riste Đoge, od koga je Vučič izgleda naučio mnogo jer teško da je par godina kasnije mogao postati Miloševićev ministar informisanja. Za takvo nešto je trebalo biti rođeni lažov. Vučić je to bio, kao što je i danas.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo