1°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

14.01.2022 / 15:43 Politika - Član Predsjedništva BiH

Dodik tvrdi da su na sceni opet Clintonovi kadrovi: Dali vjetar u leđa Bošnjacima

Dodik tvrdi da su na sceni opet Clintonovi kadrovi: Dali vjetar u leđa Bošnjacima
Foto: Arhiv

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da su Bošnjaci, koji smatraju da je baš sada trenutak da bi dodatno satrli Republiku Srpsku, dobili vjetar u leđa od stranaca.

- Prije svega, onih koji su se vratili u američki State department, a gradili su svoje pozicije na dešavanjima u BiH i djelovanju protiv Srba, rekao je Dodik i dodao:

- Sada se vraćaju ponovo, da neke rigidne metode koje su ranije primjenjivali ponovo čine protiv nas. Međutim, treba se prisjetiti da Amerika ima i neko drugo vrijeme, ono Trampovo vrijeme i ne znači da će oni ostati dovijeka, tako da mi moramo preživjeti, to je sva suština politike koju vodim. 

On je doda da "ono što je uzeto od međunarodnog faktora je kršenje Dejtonskog sporazuma".

- To za nas nikada neće biti definitivno, niti legalno. U ovim trenucima vidimo da se digle ogromna hajka u cijelom svijetu. Vidjećemo. Šta je racionalno učinićemo. Mi od naših prava nećemo odustati. Mi samo tražimo ono što nama pripada i što je nama potpisom dato. Ništa drugo ne tražimo", rekao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska nije zainteresovana za neke koncepcije BiH koje idu za tim da se razgradi RS, da ukinu konstitutivne narode i da ta BiH treba da buda sreća za sve narode.

-Naravno nije, nije sreća ni za muslimane. U svakom slučaju vidimo da oni istrajavaju u tom svom konceptu, a sad su dobili vjetar u leđa u pogledu nekih stranaca, prije svega onih koji su se vratili u State department, rekao je Dodik.

Dodik je nakon sastanka s predsjednikom Srbije izjavio da je zahtjev Aleksandra Vučića za povratak u procese na nivou BiH racionalan i realan,  te da će se o njemu razgovarati odmah pri povratku u Banju Luku.

- Predsjednik Vučić nas je zamolio da se mi uključimo u procese, kako ne bi ostalo prazno mjesto za stolom iza nas, ne traži da mi išta odlučujemo, što mislimo da ne treba, već da budemo unutra, što je jedan racionalan i realan zahtjev - rekao je Dodik za RTRS.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo