9°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 9°C
Bihać 3°C

14.01.2022 / 13:49 Tenis - Melburn

Novak Đoković večeras ide u pritvor

Novak Đoković večeras ide u pritvor
Foto: Arhiv

Australija je ponovo odbila vizu najboljem teniseru svijeta Novaku Đokoviću te planira protjerati srpskog igrača iz zemlje. Odluku o odbijanju vize donio je ministar za imigracije Alex Hawke.

Ministar je odbio vizu Đokoviću, a u priopćenju je rekao da je odlučio iskoristiti svoju ovlast prema članku 133C(3) Zakona o migracijama da bi poništio vizu na temelju zdravlja i dobrog reda, kao i da je to bilo u javnom interesu. Đokovićev pravni tim će se vjerovatno žaliti na ovu odluku.

Đoković će u pritvor nakon večerašnjeg sastanka s imigracijskim vlastima. Dotad je slobodan. Sastanak je u 22.00 sata.

Slučaj ide i na Savezni sud. Đokovićevi odvjetnici su zbog hitnosti slučaja htjeli da ostane na istom sudu, ali im sudac Kelly nije udovoljio.

Sudac traži da se Đoković ne deportira do odluke. Za sutra (večeras po našem vremenu) planirano je da srpski teniser ode na sastanak sa imigracijskim službenicima, a onda bude s advokatima, prenosi Index.

Novo saslušanje bit će u nedjelju u 9 ujutro po australskom vremenu.

Đokovićev advokat kaže da su razlozi koje je naveo ministar za ukidanje vize različiti od onih koje je dala granična služba. Ministar je stao na Đokovićevu stranu u spornim činjenicama, da se pridržava zakona, da predstavlja samo minimalan rizik za druge i da ima medicinski razlog da se ne cijepi. Kaže i da je najveći razlog za ovakvu odluku ministra strah od potencijalnog uzbuđenja u antivakserskoj zajednici.

Sudac je predložio privremenu zabranu deportacije do subote u 16 sati. Potvrdio je i da je Đoković pozvan na razgovor s imigracijskim službenicima u subotu.

Đokovićev advokat navodi da je svaka minuta bitna najboljem teniseru svijeta te da mu se jako žuri zbog početka turnira. Predložio je i da predmet ostane na istom sudu kako se ne bi gubilo vrijeme te da Đoković ne bude pritvoren.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo