28°C
Mostar 31°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 28°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

14.01.2022 / 12:17 Politika - Detalji sastanka

Vučić: Zamolio sam Dodika da se vrate u institucije u BiH

Vučić: Zamolio sam Dodika da se vrate u institucije u BiH
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenili su u današnjem razgovoru da su mir i stabilnost od ključnog značaja za cijeli region.

Vučić je zamolio Dodika i sve političke snage u RS da učestvuju u radu institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i RS, prenosi Tanjug. 

U saopštenju pres službe predsjednika Srbije navodi se:

"Predsjednik Dodik je istakao da se protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH vodi besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim centrima moći.

Kao primjer za to, Milorad Dodik je ukazao na obilježavanje Dana Republike Srpske i najbrutalnije uvrede koje su tim povodom uslijedile iz Sarajeva i iz usta mnogih zapadnih političara, a koji su običan događaj na kome su prisustvovale regularne i legalne policijske snage Republike Srpske predstavili kao prijetnju miru, dok stvarno ugrožavanje mira od strane muslimanskih paravojnih jedinica, Zelenih beretki, i njihovo okupljanje u Sarajevu i Bužimu, nisu ni pomenuli.

Dodik je naglasio da je srpskom narodu gotovo nemoguće da se izbori za pravdu i dosljedno provođenje Dejtonskog sporazuma zbog jednostranog i pristrasnog pristupa, prije svega SAD.

Predsjednik Vučić je ocijenio da su sankcije SAD protiv Milorada Dodika i drugih zvaničnika Republike Srpske užasan presedan, te da jedino mogu da donesu katastrofalne posljedice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u cijelom regionu.

''Sankcije su uvijek donosile samo problem, a nikada rešenje'', dodao je predsjednik Vučić.

Imajući u vidu težinu pozicije cjelokupnog srpskog naroda, a posebno neprimjerene i nepravedne pritiske koji se provode protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva, predsjednik Vučić je zamolio predsednika Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da učestvuju u radu institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i RS.

Predsjednik Vučić je istakao da je svaka odluka na rukovodstvu RS, ali da i predsjednika Dodika i sve političke predstavnike u RS moli da razmotre njegov prijedlog, jer je jasno da neki politički činioci koji suštinski ugrožavaju stabilnost cijelog regiona, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju da prebace na srpski narod i RS.

''Moja molba predsjedniku Dodiku i svim političkim faktorima u RS nije zahtjev da se sa bilo čim saglase, ili za bilo šta glasaju, naprotiv, moja molba je da sto gdje treba da sjede predstavnici RS ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda'', naglasio je Vučić.

Predsjednik Vučić je ponudio da predsjedniku Dodiku i svim institucijama i političkim predstavnicima u Banjaluci obrazloži svoj prijedlog.

Predsjednik Vučić i predsjednik Dodik razgovarali su i o tome da Srbija priprema značajnu finansijsku podršku Republici Srpskoj, te da će o tome timovi dvojice predsjednika i dvaju vlada ubrzati razgovore i u najskorijem roku obavijestiti javnost.

Vučić i Dodik dogovorili su i održavanje velikog sabora Republike Srbije i Republike Srpske, uključujući i zajednički sastanak dvije vlade, za 27. januar, kada će se odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljem unapređenju saradnje u svim oblastima između Srbije i Republike Srpske".

 


(Vijesti.ba)

Izdvajamo