25°C
Mostar 29°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 26°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

14.01.2022 / 11:05 Ljepota i Zdravlje - Birajte alternativu

Duhanski dim ili nikotin – šta je zapravo najštetniji sastojak cigarete

Duhanski dim ili nikotin – šta je zapravo najštetniji sastojak cigarete
Foto: Vijesti.ba

Mišljenje da je nikotin najštetniji sastojak cigarete traje toliko dugo i tako je uvriježeno, da mnogi smatraju to dokazanom činjenicom.

Međutim, naučnici su utvrdili da između nikotina i duhanskog dima nikako ne može stajati znak jednakosti te da je zapravo duhanski dim taj koji je glavni uzročnik bolesti povezanih s pušenjem.

S druge strane, nikotin je supstanca koju su još sedamdesetih godina prošlog stoljeća zdravstvene institucije uvrstile u terapije odvikavanja od pušenja. Iako nije bez rizika i izaziva zavisnost, nikotion dokazano nije najštetniji sastojak cigarete.

Duhanski dim je gorući problem

Nauka je utvrdila da se zapravo u dimu cigarete nalazi se više od 6.000 materija od kojih je oko 100 klasifikovano kao štetno ili potencijalno štetno. Sve one nastaju sagorijevanjem duhana, a među njima je i ugljen-monoksid koji dokazano povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Jasno je da nikotin nije bez rizika, i da izaziva ovisnost. Međutim, mnoštvo naučnih istraživanja sprovedenih do danas pokazuje da on zapravo nije krivac broj jedan za posljedice koje na zdravlje ostavlja pušenje cigareta.

Činjenica da u svijetu danas postoji više od milijardu pušača koji su svakodnevno izloženi lošem uticaju duhanskog dima, pokrenula je nauku da razmišlja o primjeni koncepta smanjenja štete i kada je pušenje u pitanju.

Naučno dokazane alternative mogu biti dio rješenja

Kako bi omogućili primjenu principa smanjenja štete i na ovom području, tehnologija i nauka su se ujedinile i intezivno radile na pronalaženju alternativa koje predstavljaju bolji izbor za pušače od nastavka pušenja tradicionalnih cigareta.

Danas bolje alternative pušenju cigareta dobijaju sve više podrške i od zdravstvenih institucija, pa tako se u Engleskoj pušačima umjesto cigareta već preporučuju alternative, u Australiji se nikotin prepisuje na recept, dok su u Japanu naročito popularni proizvodi koji su zasnovani na tehnologiji zagrijavanja a ne sagorijevanja duhana, čime se eliminiraju štetne materije koje se ispuštaju putem duhanskog dima.

Naučno dokazana alternativa, a ujedno i dostupna u Bosni i Hercegovini je IQOS, uređaj baziran na tehnologiji koja zagrijava duhan, umjesto da ga sagorijeva. To znači da nema duhanskog dima i više od šest hiljada potencijalno štetnih materija koje ga čine vrlo opasnim. Ova opcija je bolja od nastavka pušenja, ali i dalje nije bez rizika jer oslobađa nikotin koji izaziva ovisnost.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo