0°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 1°C
Bihać 0°C

14.01.2022 / 08:25 Svijet - Washington

Američki Senat nije prihvatio sankcije za Sjeverni tok 2

Američki Senat nije prihvatio sankcije za Sjeverni tok 2
Foto: Arhiv

Zakonski nacrt o uvođenju sankcija kompanijama koje sudjeluju u izgradnji plinovoda Sjevernog toka 2, što povezuje Rusiju i Njemačku a Sjedinjene Države mu se protive, nije prošao u četvrtak u američkom Senatu.

Sporni plinovod već godinama dijeli zapadne zemlje pošto je SAD ocijenio da će povećati energetsku ovisnost Europe o Moskvi.

Tekst koji su u Senatu predložili republikanci predviđa sankcije za sve subjekte koji sudjeluju u planiranju, izgradnji i korištenju tog podmorskog plinovoda dugog 1.230 km.

Nekolicina demokrata glasovala je kao i njihovi konzervativni kolege, ali za prihvaćanje nacrta trebalo je 60 senatorskih glasova.

Teksaški senator Ted Cruz, predlagatelj zakonskog nacrta, izrazio je žaljenje zbog toga što tekst nije prošao.

- Samo brzo uvođenje sankcija može promijeniti Putinovo razmišljanje, spriječiti ukrajinsku invaziju i otkloniti egzistencijalnu prijetnju kakva je Sjeverni tok 2, istaknuo je u priopćenju nakon glasovanja.

Plinovod je nedavno postao zanimljiv zbog još jednog razloga - porasta napetosti na ukrajinskoj granici od studenog kada je Rusija nagomilala svoje snage, potičući bojazan od vojne operacije protiv Kijeva.

Nešto ranije u četvrtak i republikanski čelnik u Senatu, moćni Mitch McConnell, pozvao je da se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu pošalje "oštro upozorenje" da se "neće moći koristiti energijom kao oružjem".

Visokopozicionirani demokratski senatori otkrili su u srijedu još jedan prijedlog sankcija kojima bi se Putina kaznilo u slučaju napada na Ukrajinu.

U tekstu koji ima potporu Bijele kuće, poziva se SAD da "promisli o raspoloživim i o prikladnim mjerama" kojima bi se spriječilo puštanje u rad Sjevernog toka 2 koji se naziva "sredstvom zlonamjernog utjecaja Ruske Federacije".

(Vijesti.ba / Hina)

 

Izdvajamo