21°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 21°C

12.01.2022 / 16:21 BiH - Sarajevo

Predstavljen program tradicionalnog 'BH Telecom Unusual marathona'

Predstavljen program tradicionalnog 'BH Telecom Unusual marathona'
Foto: FENA

Tradicionalni “BH Telecom Unusual marathon” bit će održan četvrti put, pod sloganom Trčimo za čist zrak - My Mission No Emission.

Udruženje “Dečki u plavom” uz podršku Turističke zajednice KS danas su prisutnim medijima u centru “Safet Zajko” predstavili aktivnosti predstojećeg Unusual marathona koji će biti održan 16. januara.

Ove godine Udruženje je prvi put ponosni ambasador brenda “Visit Sarajevo” s obzirom da se utrka organizira zajedno sa TZ KS kao dio “Sarajevo Winter festa”.

- Učesnici utrke trče u specifičnim uslovima Sarajevske zime, po snijegu, ledu, uz smog i niske temperature, ali ovo je njihov doprinos u borbi za čistiji zrak u Sarajevu i našoj zemlji. Ističemo da zbog utrke neće biti obustavljen saobraćaj u Sarajevu i da je osim TZ KS ovaj projekat podržao i Fond za zaštitu okoliša FBiH. Imamo prijavljene trkače iz 15 država - izjavio je danas Darko Lončar, predsjednik Udruženja „Dečki u plavom“ i predstavnik organizatora utrke.

On je najavio i brojne druge utrke koje će se u narednom periodu održati u glavnom gradu BiH.

- “BH Telecom Unusual marathon” jedan je od 33 sportska događaja koji je Turistička zajednica KS podržala kroz Javni poziv “Promocija brenda Visit Sarajevo kroz sport” s ciljem da kroz podršku realizacije sportskih projekata, takmičenja, lične sportske angažmane i outdoor aktivnosti, povežemo turizam i sport.

Turistička zajednica KS prepoznaje važnost sportskih uspjeha u promociji turizma, imajući u vidu činjenicu da su naši sportisti i naši najbolji promotori. Konkretno, što se tiče ovog maratona, radi se o jednoj velikoj turističkoj turi maratonaca kroz Sarajevo, tako da svi koji budu učestvovali ili pratili ovaj događaj upoznat će i naš grad na drugačiji način. Sport i outdoor turizam naše su sfere interesovanja, uvezivanja i nadogradnje, posebno u vremenu pandemije i drugačijih uslova života - istakla je glasnogovornica Turističke zajednice KS Adisa Kušundžija.

Utrka ima start i cilj na atletskoj stazi u SRC “Safet Zajko”, vodi od Nedžarića, kroz Vilsonovo šetalište, Skenderiju, Baščaršiju, sve do Kozije ćuprije, gdje je okret, i nastavlja preko Stupa, Ilidže, Velike aleje, Vrela Bosne gdje je okret - natrag do cilja. Start je u nedjelju, 16. januara u 09.00 sati.

Ovogodišnje medalje za učesnike izrađene su tekstom na Brajevom pismu kao znak podrške i inkluzije slijepih i slabovidnih osoba u sport, a glavni sponzor projekta je kompanija BH Telecom.

(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo