14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

08.01.2022 / 19:45 Politika - Prenosimo

Povezanost Dodika i desničara: Učinci lobiranja i bacanje 40 miliona dolara

Povezanost Dodika i desničara: Učinci lobiranja i bacanje 40 miliona dolara
Foto: Agencije

U vrijeme bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, njegov bivši savjetnik Steve Bannon je proveo dosta vremena u Europi kako bi pomogao desnim populistima da dođu na vlast.

On je, prije toga, otpušten iz Bijele kuće 2017. godine, nakon čega je usmjerio svoju energiju na Europu stvaranjem fondacije sa sjedištem u Briselu pod nazivom Pokret za pomoć desnim populistima i nacionalistima.

Rekao je: “Desničarski populistički nacionalizam je ono što će se dogoditi. To je ono što će vladati“.

Konačni cilj je bio da desničari u što većem broju uđu u Evropski parlament. Njegove su ideje naišle na dobrodošlicu i u Mađarskoj.

Onda su lideri BiH entiteta Republika Srpska ostvarili kontakte s njim preko nekoliko lobista. Bannon je u svojoj kući u Washingtonu ugostio 2018. godine tadašnju premijerku tog entiteta Željku Cvijanović, a razgovarali su, prema objavi vlade RS-a, o odnosima Republike Srpske i SAD-a, što je notorna glupost, jer Bannon je s njom mogao razgovarati samo u svojstvu privatnog građanina.

Približavanje Trumpovoj administraciji

Dodik je izrazio želju da upozna Stevea Bannona, bivšeg stratega američkog predsjednika Donalda Trumpa, a otvoreno je navijao za Trumpa na američkim predsjedničkim izborima 2020. godine.

Sjetite se Dodikovih riječi: “Drugi mandat američkog predsjednika Donalda Trumpa predstavljat će šansu za reintegraciju Republike Srpske sa Srbijom ili njezinu veću neovisnost“.

Čelnik bosanskih Srba je nastavio kontaktirati ili intevizirati desničarske čelnike diljem Europe i nakon što je ušao u Predsjedništvo posebno se vezao uz mađarskog premijera Viktora Orbana i njegove ljude.

Rukovodstvo bosanskih Srba se približava i drugim europskim nacionalistima i desničarima. Milorad Dodik sastao se u nekoliko navrata s članovima Nacionalnog skupa Marine Le Pen u Francuskoj i s čelnikom austrijske krajnje desničarske Slobodarske stranke Heinzom Christianom Stracheom, koji je podržao Dodikov cilj – neovisnosti Republike Srpske.

Vratimo se nastojanjima Milorada Dodika da se približi Trumpovoj administraciji. Podsjećam da su Sjedinjene Države 2017. godine nametnule sankcije Dodiku zbog narušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Predstavnici Republike Srpske su, na kraju, potpisali ugovor s dvojicom bivših dužnosnika Trumpove kampanje da im pomognu u povezivanju s republikanskim zastupnicima. Bivši suradnici Trumpove kampanje Jason Osborne i Mike Rubino registrirali su se u Ministarstvu pravosuđa za lobiranje za političku stranku Milorada Dodika.

Osborne je, u jednom intervjuu (Mother Jones) rekao da je Dodikova stranka, Savez nezavisnih socijaldemokrata, usmeno pristala plaćati 10.000 dolara mjesečno Twin Rocks Globalu, koje su on i Rubino osnovali samo radi tog posla. U dokumentaciji tvrtke o registraciji stranih agenata stoji da će ona pružiti “strateške smjernice i savjete u vezi s vladinim poslovima i aktivnostima odnosa s javnošću u SAD-u”.

Posjete Željke Cvijanović

Osborne je izjavio da je njegov dosadašnji rad za bosanske Srbe podrazumijevao organiziranje sastanaka za tadašnju premijerku Republike Srpske Željku Cvijanović, koja je nekoliko puta posjetila Washington. Osborne joj je dogovorio sastanak s konzervativnim republikanskim senatorom Rogerom Wickerom, koji je u to vrijeme bio predsjedavajući američke Helsinške komisije, savezne agencije koja promiče ljudska prava i demokraciju u Europi.

Također je organizirao sastanak između Cvijanović i tadašnjeg republikanskog kongresmena i vodećeg desničara i nacionaliste Dane Rohrabachera, koji je predsjedavao Pododborom za vanjske poslove Predstavničkog doma za Europu, Euroaziju i koji često podržava etničke skupine koje žele uspostaviti neovisne države.

Rohrabacher je poznat po svojim pogledima naklonjenim Rusiji – prozvan je “Putinovim omiljenim kongresmenom” – a FBI ga je jednom navodno upozorio da ga ruski špijuni smatraju potencijalnim obavještajnim resursom. Nije više u Kongresu nakon što je izgubio izbore 2018. godine.

Tijekom Cvijanovićeve posjete Washingtonu u svibnju 2018. godine prisustvovala je promociji knjige Jeanine Pirro, bivše tužiteljice, pouzdane Trumpove navijačice koja ima svoj talk show na Fox News. U priopćenju Cvijanovićevog ureda naglašen je njezin susret na tom događaju s “najbližim suradnicima američkog predsjednika Donalda Trumpa, uključujući Kellyanne Conway, Sarah Huckabee Sanders i bivšeg menadžera Trumpove kampanje Coreyja Lewandowskog.

Bačenih 40 miliona dolara

Ono što je bilo i jeste problematično za Dodika jeste to što se vezao uz Amerikance koji su bili dio Trumpove kampanje, ali koji su kasnije otpali održavajući veze s Bijelom kućom uz tešku muku. Neki od njih su, poput Stevea Bannona završili u zatvoru zbog krađe novca iz predsjedničke kampanje (pušten je iz zatvora, ali sada je pod istragom zbog nasilnih događaja od 6.prosinca 2020. godine i napada na Kongres), drugi su pod optužnicama, poput Lewandovskog za seksualni napad na jednu novinarku.

U Washingtonu se, naravno, zna da Milorad Dodik ima potporu Rusije, koja potpiruje njegovo protivljenje ulasku Bosne i Hercegovine u NATO i općenito podržava nacionalističke stranke i pokrete, posebno one u istočnoj Europi.

Rusija je podržala pokušaj državnog udara u obližnjoj Crnoj Gori kako bi se spriječilo ulazak države u NATO, u čemu nisu uspjeli, ali su zato uz pomoć predsjednika Srbije Aleksandra Vučića 2020. godine na vlast doveli protu-zapadnu vladu. U međuvremenu američki izvori su potvrdili da su ruski obavještajci pomogli obuku Dodikovih paravojnih postrojbi.

Rezultati Dodikovog lobiranja u Americi su vrlo vidljivi – dvostruke sankcije njemu osobno, sankcije Milanu Tegeltiji, ATV-u i Nikoli Špiriću. Sve uz potrošenih 40 milijuna dolara koji su oduzeti od građana entiteta Republika Srpska koja se nalazi u Bosni i Hercegovini, pa je logično reći da je Milorad Dodik bacio kroz prozor 40 milijuna dolara uzetih iz džepova svih građana Bosne i Hercegovine.


(Vijesti.ba / Al Jazeera)

Izdvajamo