8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

08.01.2022 / 11:37 Politika - Podvale iz Srbije

Ana Brnabić: RS nastala 1992., prije rata

Ana Brnabić: RS nastala 1992., prije rata
Ana Brnabić / Vijesti.ba
Srbi u Republici Srpskoj treba da znaju da je Srbija uz njih i da ni pod kojim uslovima i pritiscima neće razmatrati uvođenje sankcija srpskom narodu i njegovim legitimnim predstavnicima, izjavila je premijer Srbije Ana Brnabić.

"Poštujući BiH, Srbija mora da ima posebne veze sa RS, jer je to naš narod tamo", rekla je Brnabićeva, koja je ocijenila da je u BiH teška, kompleksna i komplikovana situacija, kao i da su veliki izazovi pred Republikom Srpskom.

Ona je navela da danas ide u Banjaluku, gdje će prisustvovati obilježavanju nesutavnog Dana Republike Srpske, navodeći da je sutrašnji dan, 9. januar, 30 godina od osnivanja RS, veliki i važan jubilej, te da će dio Vlade Srbije biti sutra u Banjaluci.

"Uvek se radujem kada idem u Republiku Srpsku, kada idem u Banjaluku. Uvek mi je prelepo tamo i uvek mi je posebno kada idem baš na Dan Republike Srpske. Stvarno volim da 9. januar provedem tamo. Ovaj put ću ići danas, 8. januara, zato što je tada svečana akademija", dodala je Brnabićeva.

Ona je napomenula da Srbija nikada, ni pod kojim uslovima i ni pod kakvim pritiscima neće razmatrati uvođenje sankcija srpskom narodu i njegovim legitimnim predstavnicima u RS, kao što je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Vjeruje, kaže, da će odnosi Srbije prema Republici Srpskoj biti jedna od tema predstojećih izbora u Srbiji, 3. aprila, zato što i na političkoj sceni u Srbiji postoje u potpunosti suprotna gledišta na to pitanje.

Ona je podsjetila je da je Republika Srpska nastala 1992. godine, prije rata u BiH kao jasan izraz Srba u BiH da budu bezbjedni i žive u miru i stabilnosti, i kao njihov strah da se ne ponovi genocid koji je izvršen nad srpskim narodom tokom Drugog svjetskog rata.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo