24°C
Mostar 28°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

07.01.2022 / 17:42 Ekonomija - Podrška privrednicima

Ministar Dedić posjetio Čapljinu: Prioritet je povećati proizvodnju hrane

Ministar Dedić posjetio Čapljinu: Prioritet je povećati proizvodnju hrane
Foto: FENA
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je posjetio poljoprivredne proizvođače i projekte na području općine Čapljina čiju realizaciju prati i podržava ministarstvo kroz strukturne mjere podrške.

Na plantažama firme Agroherc Organic koje se prostiru na 140 ha zemljišta u prošloj godini podignuta je plantaža od 5.000 sadnica masline, a u planu je podizanje novih zasada masline i šipka za koje je urađena rekultivacija i priprema zemljišta.

- Ukupno smo do sada investirali oko 10 miliona KM. U proljetnoj sjetvi planiramo nove zasade masline i šipka - kazao je jedan od vlasnika Admir Rahimić.

Kompaniju Adria Hishtil koja se bavi rasadničkom proizvodnjom u plastenicima, na površini od 22 ha i ostvaruje oko 90 posto izvoza u 16 zemalja, Federalno ministarstvo poljoprivrede je podržalo u proširenju proizvodnih kapaciteta. Kompanija Dominant koja se bavi rasadničkom proizvodnjom i proizvodnjom voća podršku je ostvarila u podizanju novih višegodišnjih zasada.

U pratnji ministra Dedića bili su i direktor PIU jedinice Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Halil Omanović, te predsjednik Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Ahmed Džubur.

Ministar Dedić je obišao i pogone kompanije Lasta, a od novog vlasnika Petra Ćorluke informiran je da je u novoinstalirane pogone za proizvodnju keksa investirano oko 20 miliona eura koji mogu odgovoriti najmodernijim zahtjevima evropskog i svjetskog tržišta.

- Kompanija Lasta ima u planu i sadnju smokve i lješnjaka, što planiramo organizirati u saradnji s kooperantima. Sve navedeno poslužit će nam kao sirovina u ovim pogonima za proizvodnju keksa. Montaža proizvodnih mašina je pri kraju, a to ujedno znači da će proizvodi s traka  ove kompanije uskoro pronaći svoje mjesto na domaćem i inostranom tržištu - istakao je Čorluka.

Zahvalio se na podršci u realizaciji ove investicije Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

- U prošloj godini podržali smo veliki broj novih investicija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, a jedna od njih je i ova tvornica koja ima svoju tradiciju. Vjerujem da će organizacijom otkupa i prerade domaćih poljoprivrednih proizvoda od smokve, višnje, trešnje i lješnjaka ovi prerađivački kapaciteti doprinijeti povećanju dodane vrijednosti, stabilnijem i većem prihodu malih poljoprivrednih proizvođača i rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta - kazao je ministar Dedić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo