6°C
Mostar 13°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

05.01.2022 / 18:34 BiH - Jasne poruke

Američke sankcije za korupciju i udar na BiH - tek početak!

Američke sankcije za korupciju i udar na BiH - tek početak!
Foto: Vijesti.ba

Milorad Dodik, Milan Tegeltija i Mirsad Kukić su besramno zloupotrijebili svoj položaj za sopstveno bogaćenje, za bogaćenje svojih porodica i političkih istomišljenika, te mreža podrške koje koriste.

Stoji ovo u reakciji američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona, nakon što je State Department pomenutim licim te Alternativnoj TV uveo nove sankcije.

Dodikova korupcija i prijetnje BiH

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država danas je objavilo sankcije za Milorada Dodika i to zbog njegove korupcijske aktivnosti te kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH.

Dodik je iskoristio svoju zvaničnu poziciju u BiH da akumulira lično bogatstvo kroz korupciju, mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika koja izaziva podjele odražava njegove napore da unaprijedi ove političke ciljeve i odvrati pažnju od njegovih korumpiranih aktivnosti. Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, rizikujući time širu regionalnu nestabilnost.

"Destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji da demontira Dejtonski mirovni sporazum, motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije", rekao je Brian E. Nelson podsekretar trezora za terorizam i finansije.

Dodik je također otvoreno pozivao na jednostrani prijenos državnih nadležnosti sa vlasti BiH na Republiku Srpsku (RS), jedan od dva entiteta koja čine BiH zajedno sa Brčko Distriktom, i poduzeo je akcije u pravcu jednostranog prijenosa nadležnosti države. Dodik se također javno suprotstavio međunarodno imenovanom visokom predstavniku za BiH i sastavu Ustavnog suda BiH. Uz to, Dodik je javno ocrnio druge etničke i vjerske grupe u BiH, dodatno sijući podjele i političke zastoje.

Dodika je, navodi se, uspostavio patronažnu mrežu u BiH od koje ima koristi on i njegovi saradnici. Kao jedan od primjera svojih koruptivnih radnji, Dodik je dao vladine ugovore i monopole u RS direktno bliskim poslovnim saradnicima. Dodik se svojim koruptivnim prihodima bavio podmićivanjem i dodatnim koruptivnim aktivnostima kako bi ostvario svoje lične interese na štetu građana u RS.

Lična medijska stanica

Alternativna televizija d.o.o. Banja Luka u privatnom je vlasništvu kompanije blisko povezane sa Dodikovom porodicom. Međutim, Dodik sam vrši ličnu kontrolu nad ATV-om iza kulisa, kao što je zahtijevanje ličnog odobrenja na medijske priče vezane za politički osjetljive teme. Dodik je kupio ATV kako bi svjesno i izričito unaprijedio vlastitu agendu, koja uključuje njegove napore da ocrni druge političke ličnosti, izgladi svoj javni imidž i unaprijedi svoje lične i političke ciljeve.

Dodik je ugovore vezane za ATV dodjeljivao direktno članovima svoje porodice, što je koristio kao još jedan put za korupciju. On je novac iz javnih preduzeća usmjeravao direktno u ATV u koruptivne svrhe. Dodik je znatno povećao finansiranje ATV-a posljednjih godina i uključio se u kampanje zlonamjernog uticaja društvenih medija preko ATV-a kako bi objavio sadržaj koji unapređuje njegove političke i lične ciljeve. ATV se određuje u skladu sa E.O. 14033 jer su bili u vlasništvu ili pod kontrolom Dodika, ili su djelovali ili navodno djelovali za ili u ime, direktno ili indirektno, Dodika.


Tegeltija i Kukić

Tegeltija i Kukić, pojašnjava se u saopštenju, sankcionisani su zbog umiješanosti u značajnu korupciju. Prije svega, ovakva odluka podrazumijeva zabranu ulaska u SAD.

"Njihovo djelovanje ugrožava vladavinu prava, vjeru javnosti u demokratske institucije i vlasti, te mir i prosperitet za građane BiH", kaže se saopštenju državnog sekretara Anthony Blinkena.

Kao predsjednik VSTV-a BiH, pojašnjava se u odluci State Departmenta, Tegeltija je bio uključen u koruptivna djela koja uključuju korištenje političkog utjecaja i službene moći za sticanje vlastite koristi.

"Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudski proces, kao i manipulaciju imenovanjima sudija i drugim javnim poslovima", kaže se u saopštenju.

Osim Tegeltije, na listi sankcionisanih našla se i njegova supruga Tijana, kojoj je također zabranjen ulazak u SAD.

Kada je u pitanju Mirsad Kukić, navodi se da je umiješan u koruptivne aktivnosti koje su se odnosile na rad banovićkog rudnika.

"U svojstvu direktora rudnika Kukić je bio umiješan u koruptivna djela putem kojih je koristio njegov politički utjecaj i službenu moć za sticanje lične koristi.

Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Kukić prisvajao javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanju kako bi sticao političku korist", dodaje se u saopštenju State Departmenta.

Tek početak

"Sjedinjene Države će bez oklijevanja djelovati protiv onih koji se bave korupcijom, destabilizacijom i podjelama na račun građana BiH, kao i protiv onih koji omogućavaju ili pomažu ovakvo ponašanje sopstvenim aktivnostima i aktivnostima kompanija i poslovnih subjekata koje koriste", izjavio je nakon objave sankcija ambasador Eric Nelson.

O sankcijama sa oglasio i politički analitičar Denis Čarkadžić.

- Sankcije su tek počele, zato ne trčite sa negativnim komentarima. Inače, smisao sankcija nije njihovo uvođenje, već odvraćanje od određenih radnji onih kojima se sankcijama prijeti. Ovo je dakle opomena, posljednja, jednom veoma širokom krugu ljudi koji još uvijek imaju šansu da izbjegnu sankcije, ali vremena nemaju previše, navodi Čarkadžić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo