-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

01.01.2022 / 14:06 Politika - Vijesti.ba saznaju

Zbog nekorektnosti HDZ-a, ministri iz SBB-a neće prisustvovati sjednicama Vlade FBiH

Zbog nekorektnosti HDZ-a, ministri iz SBB-a neće prisustvovati sjednicama Vlade FBiH
Foto: Arhiv

Kako saznaje portal Vijesti.ba na posljednjoj sjednici Vlade FBiH događala se prava drama vezano za pojedina imenovanja.

Kap je prelila čašu kada je Mato Jozić, ministar pravde u Vladi FBiH, predložio da se umjesto Bošnjaka, kandidata SBB-a, na mjesto direktora KPZ Zenica, imenuje Jozićev osobni kandidat Redžo Kahrić.

Obzirom da HDZ u posljednje vrijeme blokira imenovanje ili raspisivanje konkursa za pozicije koje prema međustranačkom dogovoru sa SDA pripadaju SBB-u, u ovoj stranci su sve uvjereniji da postoji tajni dogovor HDZ-a i SDA da se iza leđa radi protiv Bošnjaka koje predlaže SBB.

U Radončićevoj stranci smatraju i da HDZ bira sebi odane Bošnjake i time radi SBB-u ono zbog čega Hrvati optužuju Izetbegovića da ih majorizira preko Komšića.

Kako Vijesti.ba saznaju, ministrica finansija Jelka Milićević po nalogu Dragana Čovića blokira raspisivanje konkursa za direktora Agencije za bankrastvo FBiH, direktora Razvojne Banke, Finansijske policije i još nekoliko pozicija.

SBB je u nekoj vrsti talačke krize, jer prema dosadašnjim analizama, ukoliko povuče četiri svoja ministra, od čega su dvojica iz reda srpskog naroda, može doći upitnost ustavnost odluka koje Vlada FBiH donosi.

Međutim, sada se pojavilo i tumačenje da ne mora biti tako. To otvara opciju da SBB istupi iz Vlade FBiH. Naročito što SDA i HDZ odično međusobno surađuju u imenovanjima svojih kadrova, neovisno od tenzija koje podižu u svojim glasačkim tijelima vezano za izmjene Izbornog zakona.

Prema posljednjim informacijama, SBB će prisustvovati samo na jednoj tački vezanoj za sprječavanje poskupljenja električne energije, jer želi da pomogne, a ne opstruira, u ostvarivanju općeg interesa građana i privrede.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo