8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

31.12.2021 / 18:00 Ekonomija - Uspješne investicije

Ličnost godine Biznis.ba: Paul Cronin, direktor Adriatic Metals

Ličnost godine Biznis.ba: Paul Cronin, direktor Adriatic Metals
Foto: Biznis.ba
Britanska kompanija Adriatic Metals, čija bh. podružnica Eastern Mining razvija ležišta mineralnih sirovina u Varešu najveći je direktni strani investitor metalskoj industriji BiH.

Paul Cronin direktor Adriaric Metalsa je Australac. Došao je u BiH 2017. godine i pokrenuo istraživanja napuštenih rudnika u okolini Vareša.

Nakon dobijanja povoljnih preliminarnih rezultata ispitivanja tla površinskih rudnika Rupice i Veovača, okupio je tim talenata iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, UK, Australije, Španije i Južne Afrike koji su stvorili platformu za najveću direktnu stranu investiciju u Bosni i Hercegovini 2022. godine, kao i najveću rudarsku i direktnu investiciju od proglašenja njene neovisnosti ranih 1990-ih, u vrijednosti od 224.5 miliona US dolara. Ovo će ujedno biti i najveća izvozna operacija u BiH, od koje će koristi imati ne samo Vareš i Zeničko-dobojski kanton, nego i cijela država.

U vrijeme kada se rudarska industrija globalno suočava sa izazovima bez presedana, i na nju se gleda kao na alat koji osigurava budućnost bez ugljika kroz proizvodnju srebra, bakra, nikla i litija potrebnih za niskougljičnu tranziciju, ali je također predstavljena i kao prijetnja ekološkoj i društvenoj održivosti. Adriatic Metals, i svojom podružnicom, kompanijom Eastern Mining stvaraju novi narativ za rudarsku industriju, s narativom u kojem su prosperitet, održivost, zajednica i očuvanje životne sredine zajednički imenitelji njegove srži. Vareš projekat je posvećen ispunjavanju dobre međunarodne industrijske prakse (GIIP), kao i osiguravanju usklađenosti s nacionalnim zakonima i zakonodavstvom o rudarstvu i okolišu.

U Eastern Miningu smatraju da su površinski kopovi Veovača i pokriveni, Rupice, dva kvalitetna i perspektivna rudnika iz kojih će se dobijati cink, olovo i barit ali i bakar, srebro i zlato i čija proizvodnja može trajati desetljećima.

Kao moderna rudarska industrija, EM je uradio Procjenu uticaja na okoliš i društvo (ESIA), prvu studiju takve vrste u BiH, kojom se procjenjuju trenutni okolišni i društveni uslovi na cijelom području projekta, te određuje projektne aktivnosti koje mogu rezultirati uticajem na trenutačno stanje regije. ESIA definira metode izbjegavanja, ublažavanja i upravljanja tim uticajima.

Angažman Eastern Mininga ne prestaje eksploatacijom ruda. U ovij kompaniji su ponosni na odnos koji su izgradili s ljudima u Varešu i okolici, koji su im podrška ali koji istovremeno i mnogo očekuju, žele da se vrati život u te prostore, dobro plaćena nova radna mjesta.

Fondacija Adriatic, koju je osnovala kompanija za zajedničko ulaganje u lokalne inicijative za dugoročno poboljšanje obrazovanja, zdravstva i zaštite okoliša za zajednicu Vareš, za osiguranje dugotrajne, pozitivne ostavštine Adriatic Metals i Eastern Metals.

Eastern Miningu je primjer i signal drugim stranim investitorima da dođu i pokrenu biznis u BiH koja ima veliki potencijal.


(Vijesti.ba / Biznis.ba)

Izdvajamo