0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

29.12.2021 / 11:21 Ljepota i Zdravlje - Preporuke

Četiri važne odluke koje možete donijeti za Novu 2022. godinu

Četiri važne odluke koje možete donijeti za Novu 2022. godinu

Čini nam se po prvi put nakon dugo vremena da bi novogodišnja večer mogla imati dozu glamura kao neke ranije „pretpandemijske“ zabave, a svojevrsni entuzijazam će sigurno donijeti i neke odluke za godinu koja predstoji.

I one će vjerovatno biti drugačije od ranijih, ali prije nego što sat otkuca ponoć 31. decembra važno je shvatiti koje su nam to bitne stvari u životu.

Ako ima nešto što smo naučili tokom pandemije, to je da ne uzimamo zdravlje „zdravo za gotovo“. U 2022. godini fokus bismo trebali usmjeriti na životne promjene i prioritete koji će nam poboljšati život.

Najbolje je napraviti listu novogodišnjih odluka koje su lako provedive, dostižne i mogu nam pomoći da dodatno poboljšamo kvalitet života. Danas su dostupni planeri ili aplikacije, koji pomažu u pridržavanju odluka da lakše, naprimjer, postignemo svoje fitnes ciljeve ili se bolje organizujemo.

U nastavku predlažemo četiri odluke koje možemo donijeti za Novu 2022. godinu.

1. Uzgajati biljke

Možda se ne čini da imamo vremena paziti na biljke ili čak da svi imamo talenta za to, ali sigurno je da to nije nikakav bauk. Najpametnije je početi s nečim malim, što ne zahtijeva toliko pažnje i vremena. Neka prve kućne biljke budu epifitne kao što su orhideje, paprat ili mahovine. Osim što su neke biljke, na primjer svekrvin jezik, poznati pročišćivači vazduha, koje koristi čak i NASA, poznato je da njihovo uzgajanje općenito može dovesti do smanjenja fizičkog i emotivnog stresa, a njihov učinak na kardiovaskularni sistem, naročito na smanjenje krvnog pritiska pruža osjećaj relaksacije i smirivanja. Uvijek je lakše i zaspati kada imamo neku biljku prijatnog mirisa blizu kreveta, kao što je majčina dušica. To nas dovodi i do odluke broj 2.



2. Pobijediti nesanicu

Više sna često se previdi kao novogodišnja odluka, ali predstavlja jedan od osnovnih koraka ukoliko želimo poboljšati svoje zdravlje uopće. Bolji doživljaj spavanja ne samo da može poboljšati fizičko, mentalno i emotivno zdravlje, nego može povećati našu energiju i samokontrolu, a one su nam potrebne za postizanje ciljeva zacrtanih za Novu godinu, jer dovode do dugotrajne promjene. San omogućava da bukvalno svi dijelovi našeg organizma učinkovito rade, poboljšava memoriju, raspoloženje i samokontrolu te jača fizičko zdravlje. Ovo se može relativno lako postići čim uđemo u fazu redovnog obavljanja tzv. higijene sna: ne piti kafu nakon ručka, ne koristiti mobitel u krevetu ili uložiti u kvalitetan madrac i jastuk.




3. Ostaviti cigarete

Iako je „prestati pušiti“ jedna od najčešćih odluka, ujedno je možda i jedna od najteže sprovodivih ukoliko uzmemo u obzir da svaki sedmi stanovnik planete puši, što pokazuje zvanična statistika. Možda pušačima djeluje da rješenja nema, ali nauka kaže da ako se ne oslobodite tradicionalnih cigareta onda se barem oslobodite duhanskog dima i informišite se o boljim alternativama od nastavka pušenja. Naučno dokazana alternativa je uređaj IQOS koji zagrijava duhan, umjesto da ga sagorijeva zbog čega prilikom korištenja ne stvara ni duhanski dim koji sadrži više od šest hiljada materija od kojih je oko 100 klasifikovano kao štetno ili potencijalno štetno. Ova opcija je bolja od nastavka pušenja, ali i dalje nije bez rizika jer oslobađa nikotin koji izaziva ovisnost.

Voda čini u prosjeku 60% naše telesne težine, što samim tim govori u prilog tvrdnje da je izuzetno bitna komponenta našeg organizma. Vrlo je važna za naš opstanak i za preživljavanje. Svaka ćelija i tkivo u našem organizmu trebaju vodu da bi optimalno radili svoj posao. Ukoliko imate problem s redovnim unošenjem tečnosti, postarajte se da to promijenite, jer voda između ostalog podstiče metabolizam i ubrzava izbacivanje toksina iz organizma, pomaže boljem funkcioniranju našeg mozga, a osvježava i naš organizam, pomaže nam da ostanemo budni, skoncentrisaniji i spremniji za obavljanje raznih dnevnih zadataka. Voda pomaže tijelu da održava normalnu tjelesnu temperaturu, štiti osjetljiva tkiva i održava elastičnost kože...



Kao i sve što je priroda stvorila, naše tijelo funkcionira u ravnoteži: ako odlučimo poboljšati jedan aspekt svoga života i jednu naviku, to će se neumitno odraziti na druge sisteme. Prelazak na bolje opcije, bilo da je u pitanju ishrana, pušenje ili hidratizacija nikad se ne odražava samo na jednu stvar, benefit koji dobijamo boljim navikama utiče na naš cjelokupni organizam.



(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo