8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

28.12.2021 / 08:01 Svijet - U jeku napetosti

SAD i Rusija dogovorile datum pregovora o Ukrajini

SAD i Rusija dogovorile datum pregovora o Ukrajini
Foto: Arhiv

Dužnosnici SAD-a i Rusije u jeku rastućih napetosti oko Ukrajine sudjelovat će u sigurnosnim pregovorima 10. 1. 2021., potvrdio je u ponedjeljak Reutersu izvor iz Bidenove vlade.

Vrlo je vjerovatno da će se i razgovori između NATO-a i Rusije održati 12. 1., a širi sastanak na kojem će uz Moskvu i Washington biti i neke evropske zemlje, dogovoren je za 13. 1.

Lista zahtjeva

Rusija, koja je uznemirila Zapad gomilanjem vojnika u blizini Ukrajine, objavila je svojevrsnu listu želja vezanih uz sigurnosne prijedloge o kojima želi pregovarati, uključujući i obećanje da NATO neće provoditi nikakve vojne aktivnosti u istočnoj Evropi i Ukrajini.

“Kada budemo sjeli i razgovarali, Rusije može predstaviti svoje brige, ali i mi ćemo predstaviti koje nas ruske aktivnosti zabrinjavaju”, rekao je izvor iz Vijeća nacionalne sigurnosti Bijele kuće, koji je želio ostati anoniman. Dodao je da nijedna odluka o Ukrajini neće biti donesena bez Ukrajine.

Podrška ukrajinskoj vojsci

Ruski dužnosnici ranije su potvrdili da imaju namjeru sudjelovati u pregovorima s SAD-om u januaru, a rekli su i kako razmatraju prijedlog NATO-a o susretu 12. 12..

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je potpisao zakonski prijedlog prema kojemu planira osigurati 300 miliona dolara za podršku ukrajinskoj vojsci. Vlada SAD-a, koja smatra da ruski predsjednik Vladimir Putin namjerava invaziju na Ukrajinu, ruskom predsjedniku zaprijetila je "brutalnim sankcijama" ako se to dogodi, ali Rusija osporava takve namjere.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo