10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

20.12.2021 / 23:39 Svijet - Ankara

Nakon obraćanja Erdogana, pala vrijednost dolara u odnosu na liru

Nakon obraćanja Erdogana, pala vrijednost dolara u odnosu na liru
Foto: Reuters

Turski predsjednik ponovio je kako neće odustati od smanjenja kamatnih stopa.

Nakon današnjeg obraćanja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Ankari dolar je u odnosu na tursku liru izgubio vrijednost za više od 30 posto.

Prije početka Erdoganovog obraćanja dolar je u odnosu na TL iznosio rekordnih 18,3674, da bi nakon obraćanja pao vrlo naglo za 22,3 posto, odnosno iznosio 14,27.

No, pad vrijednosti dolara tu se nije zaustavio, a prema podacima zabilježenim u 23 sata, po turskom vremenu, dolar je izgubio vrijednost od čak 33,2 posto, odnosno pao je na 12,2776.

Erdogan se obratio na konferenciji za novinare u Ankari, nakon sastanka kabineta, na kojoj je poručio kako “nijedan turski državljanin neće morati premještati ušteđevinu iz turske lire u stranu valutu” zbog toga što će “kurs biti veći”, prenijela je Anadolija.

Erdogan je također najavio novu finansijsku alternativu za građane Turske kako bi ublažili brige koje se odnose na kretanja kursa.

‘Nema koraka unazad’

Erdogan je najavio razvoj novih alata kako bi 5.000 tona zlata vrijednosti 280 milijardi dolara koje se nalazi u privatnom vlasništvu u Turskoj doprinijelo ekonomiji.

Najavio je i “novi alat koji će omogućiti eventualnu deviznu dobit, zadržavanjem sredstava u domaćoj valuti”.

Turski predsjednik ponovio je kako neće odustati od smanjenja kamatnih stopa.

„Zajedno sa smanjenjem kamatnih stopa, svi zajedno ćemo vidjeti kako će inflacija za nekoliko mjeseci početi opadati“, poručio je Erdogan, te kazao: „Turska nema ni namjeru ni potrebu da napravi ni najmanji korak unazad od slobodne tržišne ekonomije i deviznog režima.“

(Vijesti.ba)

Izdvajamo