-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

20.12.2021 / 15:34 Komentari - Tomislav Klauški

Milanović potpalio vatru u BiH, a onda se sakrio od vrućine

Milanović potpalio vatru u BiH, a onda se sakrio od vrućine
Foto: 24sata.hr
Nakon što se proglasio "predsjednikom Hrvata i BiH" Milanović je jučer odustao od posjeta Hrvatima Lašvanske doline. Pobjegao je od reakcija Bošnjaka na izjave o Srebrenici i na njegov savez s Miloradom Dodikom.

"Izađi i bori se", poručio je Zoran Milanović u izbornoj kampanji 2015. godine Tomislavu Karamarku.

"Mislim da je vrijeme da izađe iz te mišje rupe u kojoj se sakrio", govorio je tadašnji premijer, pozivajući šefa HDZ-a na predizborno sučeljavanje. "Neka izađe van i neka se konačno suoči. Čudi me da netko tko želi snositi daleko najveću odgovornost za društveni i ekonomski razvoj, socijalno stanje, političko stanje, da se toliko skriva od konkurencije i javnosti".

Pa se Zoran Milanović sakrio od neugodnosti koje su ga - navodno - čekale u Bosni i Hercegovini.

Nakon što se proglasio "predsjednikom Hrvata i BiH" Milanović je jučer odustao od posjeta Hrvatima Lašvanske doline koji su obilježavali godišnjicu humanitarnog konvoja "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu". Umjesto dolaska u BiH, predsjednik je sa sigurne udaljenosti "izrazio žaljenje što neće sudjelovati na tom važnom događaju".

I to zato što ga je SOA upozorila da "ne bi bio lijepo dočekan".

Taština ispred obaveza

Taština je, dakle, prevagnula pred državničkim obvezama, pred predsjedničkom dužnošću prema Hrvatima u BiH, pred brigom za hrvatske državljane.

A ti Hrvati u BiH tako su ponovno postali žrtvom politike s Pantovčaka.

Zoran Milanović svojim je izjavama o Srebrenici, o "sapunu i parfemu", o "udbašima u Predsjedništvu BiH", o "Baščaršiji, a ne Sarajevu", kao i suradnjom s razbijačem BiH Miloradom Dodikom potpalio vatru i onda pobjegao od vrućine.

Onaj ratoborni Karamarkov izazivač sada se uplašio reakcija na njegove izjave koje je odašiljao sa sigurne udaljenosti. Pa je na toj sigurnoj udaljenosti sada i ostao.

Nakon Tuđmana, Zoki

Hrvati u BiH tako su ponovno postali žrtvom politike s Pantovčaka. Nakon Franje Tuđmana i njegove razbijačke politike prema Bosni i Hercegovini, koja je svoj epilog dobila i na Haškom sudu, te ostavila Hrvate bez njihovih domova, sada su dobili Zorana Milanovića koji svojim izjavama zaoštrava nacionalne tenzije i zbog čije politike su Hrvati ostali bez posjeta predsjednika RH.

Milanović je bio dovoljno "hrabar" izdaleka provocirati Bošnjake, pa i sve one građane BiH koji se protive njegovu savezu s Dodikom i izjavama o Srebrenici, ali nije imao dovoljno hrabrosti otići na teren i suočiti se s posljedicama tih izjava.

Dok je SOA upozoravala na zaoštrenu klimu u BiH uoči Milanovićeva posjeta, mediji iz susjedne države prenose tvrdnje njihovih sigurnosnih agencija kako Milanoviću nije prijetila nikakva konkretna opasnost.
Vučićeva kategorija

Milanović se tako svrstao u kategoriju Aleksandra Vučića koji je također zbog svojih izjava i politike bio izložen neugodnostima, zvižducima i prosvjedima u BiH.

Milanović, međutim, nije "izašao i borio se" za svoje stavove u Bosni i Hercegovini, kao što nije "izašao i borio se" za Hrvate u BiH koji su očekivali njegov posjet. Poslao im je čestitku izdaleka, sa sigurne udaljenosti, poput političkog piromana koji se sada boji požara kojeg je zapalio.

Pitanje je samo dokle će se skrivati.


Piše: Tomislav Klauški

(Vijesti.ba / 24sata.hr)

Izdvajamo