14°C
Mostar 18°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

19.12.2021 / 21:47 Techno & Nauka - Nova verzija

Android 12 Go Edition učinit će jeftine telefone bržim i efikasnijim

Android 12 Go Edition učinit će jeftine telefone bržim i efikasnijim
Foto: Ilustracija
Nakon Androida 12, Google je najavio i Android 12 Go Edition verziju.

Očekuje se da ona stigne na jeftine telefone tokom 2022. godine, a kompanija najavljuje da će ih učiniti do 30 procenata bržim nego što su sada.

Da to (vjerovatno) nije prazna priča, govori i činjenica da je Android 11 Go Edition obezbijedio u prosjeku 20 procenata veću brzinu jeftinih telefona.

Novi operativni sistem donosi bolju optimizaciju baterije, ali i memorijskog prostora, tako što je u stanju da pošalje u hibernaciju aplikacije koje se ne koriste redovno.

Na raspolaganju je i Files Go opcija koja omogućava brisanje fajlova uz mogućnost njihovog vraćanja u periodu od 30 dana.

Android 12 Go Edition donijet će unapređenja i na polju privatnosti. Kompletan Android 12 sistem zaštite bit će implementiran i u Go Edition verziji.

Korisnik će preko posebnog indikatora u status baru moći da provjeri da li su kamera i mikrofon aktivni, imat će opciju da umjesto tačne lokacije dozvoli aplikacijama da koriste samo približnu.

Ako korisnik nekom drugom pozajmi svoj telefon, postojat će mogućnost brzog otvaranja privremenog "guest" naloga direktno sa zaključanog ekrana.

Ta i mnoga druga unapređenja bit će implementirana na više od 200 miliona telefona koje koriste Android Go Edition verziju operativnog sistema.

 

(Vijesti.ba / Aktuelno.me)

Izdvajamo