1°C
Mostar 4°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

16.12.2021 / 14:00 Politika - Iz MVP potvrdili

Njemačka pokrenula aktivnosti na uvođenju sankcija za RS

Njemačka pokrenula aktivnosti na uvođenju sankcija za RS
Foto: Vijesti.ba

Iz Njemačkog ministarstva vanjskih poslova, na konferenciji za novinare, odgovarano je na pitanja o secesionističkim naporima RS.

Portparol Chritopher Burgera odgovara je na pitanje novinara na koji način će se Dodiku staviti do znanja koju cijenu mora platiti za svoje secesionističke tendencije, s obzirom da je na samitu EU rečeno da neće biti odluka jer nisu pripremljene sankcije.

- Nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU u ponedjeljak popodne, ministrica vanjskih poslova je također rekla da je na marginama ovog sastanka razgovarala sa svojim kolegama da ćemo mi kao EU dati jasan signal protiv i učiniti takve napore da osiguramo da destruktivna politika gospodina Dodika i Republike Srpske ne bude bez posljedica, jer je to oštar i opasan napad na jedinstvo Bosne i Hercegovine i na mir iz Dejtona, rekao je on.

Dodao je da je jasno da Njemačka neće davati bilateralnu podršku entitetu koji radi na uništavanju Bosne i Hercegovine kao države, te da rade i na nivou EU da se naprave odgovarajuće prilagodbe u raspodjeli projektnih sredstava, prenose Vijesti.ba.

- Ali želimo da razgovaramo i o restriktivnim pojedinačnim mjerama Evropske unije u okviru Evropske unije protiv onih koji dovode u pitanje teritorijalni integritet zemlje. U tom cilju sada smo u bliskom kontaktu sa našim evropskim partnerima, ali i, na primer, sa SAD i Velikom Britanijom na marginama sastanka ministara inostranih poslova G7. U tom smislu, ovo je tema o kojoj se sada vode rasprave. Ministar vanjskih poslova je jasno stavio do znanja šta, s naše tačke gledišta, mora biti cilj ovih razmatranja, odnosno da se stavi jasan znak stop za takve neprihvatljive secesionističke tendencije, naveo je Burger.
 
(Vijesti.ba) 

Izdvajamo