°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

15.12.2021 / 12:43 Politika - U EU parlamentu

Strik: Politika popuštanja EU u BiH ne funkcionira, potrebne sankcije

Strik: Politika popuštanja EU u BiH ne funkcionira, potrebne sankcije
Tineke Strik / Vijesti.ba
Europarlamentarka iz grupe Zelenih Tineke Strik danas se obratila Evropskom parlamentu dan uoči sjednice Evropskog vijeća.

U svom govoru je istakla da se politika EU prema BiH treba promijeniti.

- Dok je napetost na ukrajinskim granicama sutra na dnevnom redu iz dobrih razloga, postoji još jedna kriza koja može destabilizirati naše susjedstvo, ali čini se da mi spavamo.

Već mjesecima lider bosanskih Srba Milorad Dodik krši Dejtonski sporazum i ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Prošlog petka napravio je posljednji konkretan korak ka secesiji.

Politika smirivanja EU ne funkcionira, čak se čini da legitimizira njegove zahtjeve i podriva legitimne institucije. To je direktan šamar za sve građane BiH koji se bore za demokratsku budućnost svoje zemlje.

Potrebna nam je hitna promjena naše politike prema BiH, sa našim zajedničkim vrijednostima u apsolutnoj srži. Ovo počinje sankcionisanjem odgovornih za trenutnu krizu. Pozivam Vijeće da doda krizu u BiH na svoj dnevni red i spriječi još jednu potencijalnu sigurnosnu krizu u našem susjedstvu, sada kada još to možemo - izjavila je Strik.

Podsjećamo, sjednica Evropskog vijeća kojom će predsjedavati Čarls Majkl (Charles Michel) trebala bi se održati 16. decembra, a između ostalog predstavnici zemalja članica EU razgovarat će i o migrantskoj krizi na granici s Bjelorusijom, ali i o narušenoj sigurnosnoj situaciji na granici između Rusije i Ukrajine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo