-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

12.12.2021 / 09:52 Auto-Moto - F1

Dan odluke: Verstappen na korak do prve titule, a Hamilton pobjedom može postati najveći ikad

Dan odluke: Verstappen na korak do prve titule, a Hamilton pobjedom može postati najveći ikad

Lewis Hamilton i Max Verstappen. Obojica na 369,5 bodova poslije 21 trke u ovogodišnjem šampionatu. Na kraju, sve će stati u manje od dva sata odluke u Abu Dhabiju. Onaj koji bude bolje plasiran, uzet će titulu.

Kroz historiju je bilo mnogo velikih utrka u Formuli 1, a bilo je velikih rivalstava. O nekima su čak snimani i filmovi. Međutim, verovatno nijedna trka u historiji Formule 1 nije privukla pažnju kao ova u Abu Dhabiju.

Borba između dva različita svijeta došla je do tačke usijanja. Lewis Hamilton, iskusni sedmerostruki F1 šampion je na korak da prestigne rekord legendarnog Michaela Schumachera. Pobjedom danas bi postao prvi čovjek u historiji koji je stigao do osam titula najboljeg vozača Formule 1.

Sa druge strane, mladi Nizozemac Max Verstappen traži svoju prvu titulu nakon sedam godina u najbržem takmičenju na svijetu. Iako je kroz prethodnih nekoliko sezona bio jedini pravi konkurent Hamiltonu, nadmoć Mercedesa je dosta prije kraja sezona rješavala pitanje pobjedinka. Ipak, ovoga puta Red Bull je svome vozaču pružio dobar automobil, a Nizozemac je isti iskoristio do krajnjih granica.

Koliko god da je bila zanimljiva trka u Jeddahu, današnja u Abu Dhabiju će biti vrhunac sezone. Hamilton se čini kao da je programiran da bude najbolja verzija sebe, dok Verstappen hrabro pruža otpor i brani svoju prvu poziciju koju zauzima zbog većeg broja pobjeda.

Sve u svemu, danas nas očekuje spektakl, a završnu utrku sezone možete gledati od 14 sati.



(Vijesti.ba / SC)

Izdvajamo