7°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

09.12.2021 / 10:00 Politika - Ministrica vanjskih poslova

Turković u Washingtonu sa kongresmenima i senatorima

Turković u Washingtonu sa kongresmenima i senatorima
Foto: MVP

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković boravi u posjeti SAD.

Danas se u Americi sastala sa kongresmenom Williamom Keatingom

- Vrlo sadržajni razgovori sa kongresmenom Williamom Keatingom, članom vanjsko-političkog komiteta američkog Kongresa te podkomiteta koji je fokusiran na Evropu, objavila je Turković.

Keating je član i komiteta za vojne snage i vrlo dobro je upoznat sa situacijom u BiH i regiji.

- Razmotrili smo razvoj situacije te pitanja saradnje između SAD i BiH. Keating se založio i podržao aktivnu ulogu američke administracije u vraćanju BiH na reformski put, navela je Turković.

Također, ministrica Turković jučer je u Washingtonu razgovarala sa kongresmenom Danom Meuserom i senatorom Benom Cardinom.

Na sastancima je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji te je naglašena važnost aktiviranja reformskih procesa.

Tokom sastanka sa Meuserom, istaknuti su dobri odnosi dvije države i čvrsto partnerstvo Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine. Kongresmen Meuser je iskazao interesovanje za posljednja dešavanja, podcrtavajući važnost stabilnosti cijele regije za interese SAD-a.

Senator Cardin je istaknuo da SAD ostaju predane snažnoj podršci Bosni i Hercegovini i njenom napretku. Između ostalog, bilo je govora o aktivnostima međunarodne zajednice za deblokadu reformi, euroatlantskim integracijama, te borbi protiv korupcije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo