-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

09.12.2021 / 09:57 Košarka - Emotivan tekst

'Marca' objavila tekst o Kinđetu: Odbio da napusti Sarajevo, živio je dva života

'Marca' objavila tekst o Kinđetu: Odbio da napusti Sarajevo, živio je dva života

Jedan od najboljih košarkaša svih vremena Mirza Delibašić preminuo je na jučerašnji dan prije 20 godina. Jučer je obilježena godišnjica smrti ovog velikana.

 

Španski list "Marca" emotivnim tekstom o Kinđetu prisjetila se ovog vanserijskog košarkaša koji je svojevremeno igrao za Real Madrid.

- Bez buke, kao svaki put kada je probio suparnički obruč. Bez reflektora od kojih se uvijek udaljavao u korist drugih. Ovako nas je napustio posljednji romantičar u korpi. 8. decembra 2001. godine u svom voljenom Sarajevu preminuo je žrtva raka limfe, Mirza Delibašić, možda posljednji romantičar u korpi. Sjajan i ubojit igrač u jednakoj mjeri koji je košarku shvatio kao igru ​​i spektakl za navijače. Odmalena se igrao na isti način: da se zabavi.

Sa vizijom igre rezervisanom za izabranike, liderskim kapacitetom koji ga je činio neophodnim vođom svake ekipe i golorom kao malo koji drugi, Delibašić je postao suštinska referenca za sve ljubitelje košarke iz nižih kategorija. Ali pored svojih vrlina sa loptom, Mirza je legendu o sebi izgradio oko svojih ljudskih vrlina, svog druženja i radosti nekoga ko je znao da je sretan što može raditi ono što mu se najviše sviđa - piše "Marca", a prenosi Avaz.

Opisani su njegovi počeci u rodnoj Tuzli te kako se okušao u tenisu, ali i baletu.

- Predvođena Mirzom, Bosna je postala moderan tim sve do osvajanja Evropskog kupa 1979. godine - navodi se, između ostalog, u tekstu.

"Marca" je pisala kako je Delibašić dvije sezo0ne nosio bijeli dres te da je sa Madridom osvojio špansku ligu, ali osim titula i brojki, Mirza je jasno dao do znanja da je ispred svog vremena i da je rođen za košarku.

Spomenut je i moždani udar koji je Delibašić doživio zbog čega je morao da se povuče.

- Od tog trenutka trebalo je da se Delibašić suoči sa dvije najvažnije utakmice u svom životu. Prvi je pogodio milione ljudi u izumrloj Jugoslaviji, Balkanski rat. Delibašić je odbio da napusti Sarajevo, uprkos savjetima cijelog svijeta pred bombardovanje glavnog grada BiH. Štaviše, igrač je formirao prvi bosanskohercegovački tim, napustio svoju zemlju i učestvovao na Evropskom prvenstvu 1993. u Njemačkoj, gdje je kao selektor stigao do osme pozicije. Bio je to njegov posljednji sjajan servis za košarku. I njegova posljednja pobjeda.

Njegov sljedeći rival bilo je vlastito zdravlje. Bio je prvi i posljednji rival koji ga je pobjedio. Nakon moždanog udara koji ga je natjerao da se povuče, ljekari su mu savjetovali da se brine o sebi. Ali, kako je i sam Delibašić tvrdio, živi se samo jednom i nastavio je sa istim navikama („Živio sam dva života, jedan danju i jedan noću“, rekao je dalje). Na kraju, u produžecima, izgubio je, bip je žrtva raka limfe. 8. decembar. Na današnji dan prije 20 godina - zaključeno je u tekstu "Marce".



(Vijesti.ba)

Izdvajamo