-6°C
Mostar 0°C
Tuzla -3°C
Banja Luka -4°C
Bihać -4°C
Powered by Dark Sky

06.12.2021 / 17:10 BiH - Premijer FBIH

Novalić u Brčkom: Projekti vrijedni 165 miliona KM

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je da su na današnjem tehničkom i operativnom sastanku u Brčkom glavne teme razgovora bile putna infrastruktura, odnosno brze ceste, elektrifikacija pruge, te plinski koridor.

- Sa mnom su ovdje i dva ministra, prometa i komunikacija Denis Lasić, te energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić čiji resori pokrivaju projekte o kojima smo razgovarali, kao i direktori koji trebaju da izvršavaju ovo što se mi danas dogovaramo, a to su direktori JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder, Željeznica FBiH Enis Džafić i BH Gasa Mihajlo Krmpotić. Oni su dobili zadatke koje moraju u narednom periodu tačno do određenog vremena obaviti kako bi mogli pristupiti tim projektima - izjavio je Novalić.

Napomenuo je da su ti projeketi predviđeni i u budžetu Federacije BiH koji još nije razmatrao Parlament FBiH sa 150 miliona KM u izvedbi i 15 miliona KM u projektovanju.

- Dakle, 165 miliona KM su praktično tri tačke: Tuzla- Brčko-Orašje, zatim Bihać - granica Hrvatske na Velikoj Kladuši i to je tačka Široki Brijeg - Mostar, a radi se o brzim cestama. Ne čekajući čak niti red koji je vezan za projekat autoputa od Beograda do Sarajeva, to ne isključuje ovo naše djelovanje. Želimo to preteći i početi raditi već naredne godine. Idejni projekat se radi u Autocestama FBiH - naveo je Novalić.

Razgovarano je i o tome da se otvori idejni projekat kada je riječ o plinu, a istovremeno je Željeznicama naloženo da rade idejni projekat za elektrifikaciju. Dvije od ove tri tačke, dodao je Novalić, imaju veze sa Hrvatskom gdje se radi o interkonekcijama.

- Vlada Federacije BiH će putem ova dva ministarstva uputiti Vijeću ministara zahtjev za kontakt s hrvatskom stranom, ali bez obzira na sve, mi ćemo to raditi - naglasio je Novalić.

Kadrić ocijenio značajnim današnji sastanak s delegacijom Vlade FBiH 

Gradonačelnik Brčko Distrikta BiH Esed Kadrić ocijenio je značajnim današnji sastanak s delegacijom Vlade FBiH i javnih preduzeća, te gradonačelnicima Tuzle i Orašja.

Istakao je da je razgovarano o tri infrastrukturna projekta od značaja za BiH, te dodao da Brčko Distrikt razumije svoju ustavnu i geografsku poziciju.

- Nastavit ćemo raditi i sa Vladom FBiH i sa Vladom RS na realizaciji projekata koje smo danas definisali i drugih čija je realizacija neophodna - rekao je Kadrić.

Potcrtao je da je autocesta Beograd - Sarajevo projekt u kojem će Distrikt imati značajnu ulogu u koordinaciji aktivnosti na dionicama koje će prolaziti kroz njega.

- Obradovani smo što se FBiH odlučila za koridor plinovoda od Županje preko Orašja kroz Brčko Distrikt, a u prostornom planu već imamo dionicu od Bijeljine prema Banjoj Luci - naveo je Kadrić.

Dodao je da je i elektrifikacija pruge Tuzla - Brčko - Vinkovci značajan međunarodni projekt koji bi mogao ojačati potencijale brčanske luke.

Kadrić je najavio da će uskoro biti održan sastanak s premijerima oba entiteta i predstavnicima javnih preduzeća na kojem bi trebalo biti definisano sve što je dosad usaglašeno s Federacijom, kako bi počeli raditi na dobrobit svih građana BiH.

Otvorene prostorije koordinatora Vlade FBiH za Brčko Distrikt

U okviru posjete Brčko Distriktu premijer Federacije BiH Fadil Novalić i gradonačelnik Brčko Distrikta Esed Kadrić danas su u zgradi BH Telecoma otvorili nove prostorije koordinatora Vlade FBiH za Brčko Distrikt BiH.

- U ovim prostorijama bit će prisutan korodinator Vlade FBiH za Brčko Disktrikt Alija Osmanbašić, koji će biti na usluzi građanima i društevnim strukturama u Brčko Distriktu. Poznato je da građani Brčko Distrikta konzumiraju neka prava iz Federacije i Republike Srpke kao što je penzioni sistem i boračka prava, tako da će izravno imati mogućnost da svoje probleme, primjedbe i sugestije planiraju kroz ured Vlade FBiH - rekao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Koordinator Vlade FBiH za Brčko Disktrikt Alija Osmanbašić izrazio je zadovoljstvo što je Vlada Federacije odlučila da u Brčko Distriktu otvori svoju kancelariju koordinatora, koji će bit na usluzi svim građanima Brčko Distrikta u vezi svih potreba u komunikaciji sa Federacijom.

- Ovo je još jedna potvrda Vlade Federacije BiH koliko je posvećena u Brčko Distriktu i značaju samog distrikta kako za Federaciju tako i za BiH – dodao je Osmanbašić.Sastanak u Brčkom značajan iskorak za putnu deblokadu sjeveroistoka BiH

S obzirom na višedecenijsku putnu blokadu Tuzlanskog kantona sastanak u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine, gdje je putna infrastruktura bila jedna od glavnih tema, premijer TK-a Kadrija Hodžić smatra značajnim iskorakom.

- Mi smo danas napravili značajan pristup deblokadi - rekao je Hodžić nakon sastanka sa delegacijom Federalne vlada koju je predvodio premijer Fadil Novalić.

Prvi projekt o kojem su govorili podrazumijeva autocestu Tuzla-Brčko-Orašje.

- To je za nas jako bitno jer do sada nismo imali ni metar autocesta, a struktura magistralnih cesta je jako oskudna - naglasio je Hodžić, navodeći da su danas prvi put određivani rokovi za uvodnu projektnu dokumentaciju.

Drugi projekt podrazumijeva elektrifikaciju pruge Doboj-Tuzla-Brčko, a Hodžić ga također smatra značajnim za Tuzlanski kanton s obzirom na energetski i rudarski potencijal koji je jedan od najvećih u državi.

Treći projekt je gasifikacija Tuzle, a Hodžić kaže da se to prvi put spominje, ali da je svakako dobrodošla mogućnost.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kaže da se od 2002. godine govori o putnoj deblokadi sjeveroistočne Bosne i da bi bilo dobro da se s tim krene naredne godine.

- Bilo bi dobro da u Parlamentu FBiH poslanici glasaju za ovih 135 miliona, kako bi se dopunio idejni projekat i uradio dio glavnog projekta - rekao je Imamović.

Premijer Posavskog kantona Đuro Topić sastanak smatra kvalitetnim i konkretnim.

- Za nas su bitne dvije teme, autocesta Tuzla-Brčko-Orašje i plinifikacija ovoga dijela sjeveroistočne Bosne i Hercegovine, gdje bi plinska mreža trebala uključivati i županiju posavsku - naveo je Topić.(Vijesti.ba / FENA) 

 

Izdvajamo