-5°C
Mostar 1°C
Tuzla 0°C
Banja Luka -1°C
Bihać -2°C
Powered by Dark Sky

06.12.2021 / 16:57 Politika - Banjaluka

Opozicija u RS protiv Dodika: Nema bojkota izbora

Opozicija u RS protiv Dodika: Nema bojkota izbora
Foto: n1

"Postoji mogućnost da Hrvati ne izađu na izbore. Tada ni RS neće izaći na izbore", izjavio je za RTRS Milorad Dodik, član predsjedništva BiH.

Uslijedile su reakcije. Opozicija u entitetu Republika Srpska jasna: HDZ i SNSD nikada nisu bili prisniji, Dodik ne može govoriti u ime svih i to bi bilo krivično djelo.

“Jasno je da Dodik, po ko zna koji put, više zastupa interese HDZ i hrvatske politike nego vlastitog naroda i Republike Srpske. Više ne znam šta je sve obećao… to su njegove frustracije i on se pogubio u tim namjerama stvaranja konstantne krize i teme”, izjavio je za N1 Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović također naglašava kako oni nisu dio ove Dodikove politike.

“Moguće da je ovo da samo kratkoročno pravi dimne bombe i da skreće pažnju javnosti. U svakom slučaju mi nismo dio te njegove politike. Njemu (Dodiku) poruka je: Brini brigu o svojoj stranci, ne uzimaj ono što ne možeš uzeti. Ne možeš, što se tiče Izbornog zakona, govoriti u ime cijele RS”, izjavio je Šarović.

Dodik sa druge strane objašnjava da ima kapacitete za blokadu.

“Dovoljno da škole, javne ustanove, ne damo na raspolaganje i da naše općine ne formiraju mjesne izborne komisije i nema izbora! Je li tako? Ima tu mehanizama”, objašnjava Dodik.

“To je krivično djelo”

Sa druge strane Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini RS, poručuje da te institucije nisu u vlasništvu ni SNSD ni Milorada Dodika.

“Nisu škole, domovi kulture i druge javne ustanove, vlasništvo SNSD niti su ih oni napravili, oni su vlasništvo ovog naroda koji odvaja od svojih usta da se izdvaja u budžet. Oni nemaju pravo na to, to je krivično djelo, zbog čega bi svi koji to rade u svakoj pravnoj državi bili uhapšeni i procesuirani”, rekao je Vukanović za N1.

Nakon izjave Dodika oglasili su se i iz SDA.

Saopćili su da je prijetnja blokadom izbora pokazatelj Dodikovog straha od izborne volje građana. Od blokade institucija, priče o povlačenju nadležnosti, sada se najavljuje blokada izbora. Kriza i prijetnja destabilizacijom je, kažu sa druge strane analitičari, najbolji način očuvanja vlasti.

(n1)

Izdvajamo