°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

06.12.2021 / 13:36 BiH - Istraga u Bosnalijeku

Okončan pretres: Uzunović priveden u prostorije SIPA-a

Okončan pretres: Uzunović priveden u prostorije SIPA-a

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) završili su pretres kuće direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića.

Njegov advokat Mirsad Crnovršanin potvrdio je medijima da je Uzunović priveden u prostorije SIPA-e.

Pretres je obavljen po nalogu Suda i Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da se vrše lišenja slobode osumnjičenih i pretresi objekata i prostorija u okviru istrage za koruptivna kaznena djela u višemilijunskom iznosu.

- Aktivnosti se provode u okviru opsežne istrage kaznenih djela organiziranog kriminala, pranja novca, zlouporabe položaja i financijskog kriminala u okviru koje je evidentirana nezakonita imovinska korist u višemiljunskom iznosu. U okviru predmeta Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske agencije vodili su dugotrajnu istragu u okviru koje je ostvarena međunarodna suradnja sa partnerskim institucijama više država. Nakon lišenja slobode i pretresa, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima, navode iz Tužilaštva.

Reagirali su i iz Bosnalijeka.

- Vezano za istražne radnje koje se provode u kompaniji "Bosnalijek", ovim putem ističemo da u potpunosti stojimo na raspolaganju svim istražnim i kontrolnim organima u Bosni i Hercegovini. Takav odnos potvrđen je i ranije jer je u više navrata u proteklim godinama predata sva tražena dokumentacija i osigurana potpuna saradnja sa svim istražnim i kontrolnim organima - navodi se u saopštenju "Bosnalijeka".

Istraga.ba navodi kako su pripadnici SIPA-e upali u Bosnalijek i privatnu kuću direktora te kompanije Nedima Uzunovića te da je izdat nalog za njegovo hapšenje.

Prema informacijama ovog portala pretresi se vrše zbog sumnje u pranje novca pri nezakonitoj privatizacaiji dionica Bosnalijeka koje su prodate preko ruskih kompanija registriranih u offshore zonama.


(Vijesti.ba)


Izdvajamo