20°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

06.12.2021 / 12:10 Svijet - Previranja u Afganistanu

Rusija pojačala vojnu bazu u Tadžikistanu sa 30 tenkova

Rusija pojačala vojnu bazu u Tadžikistanu sa 30 tenkova
Foto: Ilustracija

Rusija je objavila u ponedjeljak da će ojačati svoju vojnu bazu u Tadžikistanu s 30 novih tenkova i da su njene snage iz te baze izvele vježbe sistema protuzračne zaštite, naglašavajući zabrinutost Moskve previranjima u Afganistanu.

Mogućnost da se militanti iz Afganistana infiltriraju u Tadžikistan i druge bivše sovjetske republike u centralnoj Aziji predmet je zabrinutosti za Moskvu, koja smatra tu regiju defanzivnom tampon zonom prema prijetnjama s juga.

Ruske snage u ponedjeljak su uvježbavale odvraćanje neprijateljskih zračnih napada na vojna postrojenja korištenjem svojih sistema proturaketne odbrane R S-300PS, javila je novinska agencija Interfax, pozivajući se na ministarstvo odbrane.

Baza u bivšoj sovjetskoj republici Tadžikistanu, najveća ruska vojna baza van granica zemlje, izvela je vježbe sa deset raketnih lansera protiv zračnih meta tokom manevara, saopćilo je ministarstvo.

 Kontingent naprednih tenkova T-72B3M s poboljšanim borbenim krakteristikama stići će u ponedjeljak kako bi ojačao 201. rusku vojnu bazu u Tadžikistanu navodi ministarstvo odbrane u saopćenju.

Rusija je održala vojne vjžbe sa svojim saveznicima u blizini tadžikistansko-afganistanske granice u oktobru nakon što su Sjedinjene Države i njihove saveznice povukle vojnike iz Afganistana kad su talibani preuzeli vladavinu, prenosi Reuters.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo