-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C

05.12.2021 / 18:50 Politika - Veliki gubitak

Komšić i Džaferović uputili izraze saučešća povodom smrti Boba Dolea

Komšić i Džaferović uputili izraze saučešća povodom smrti Boba Dolea
Foto: Vijesti.ba

Povodom smrti američkog senatora Bob Dola, izraze saučešća predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joe Bidenu i porodici preminulog uputili su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Komšić: Veliki gubitak za slobod i demokratiju

- Povodom smrti senatora Bob Dola, velikog prijatelja države Bosne i Hercegovine i njenih građana, upućujem izraze saučešća predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joe Bidenu i porodici preminulog.

Odlazak senatora Dola veliki je gubitak za slobodu i demokratiju u cijelom svijetu, te posebno za nas u Bosni i Hercegovini. Nikada nećemo zaboraviti veliku podršku koju je senator Bob Dole pružao državi Bosni i Hercegovini u njenim najtežim trenucima i u vremenu borbe za njen suverenitet i teritorijalni integritet. Senator Bob Dole jasno je razlikovao one koji se bore za međunarodno priznatu državu i odmetnike od međunarodnog prava, i bio je jedan od najsnažnijih glasova o istini naše pravedne borbe. 

Zahvalni smo mu što je poslije agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu nebrojeno puta ukazivao na svu pogubnost destruktivnih politika unutar Bosne i Hercegovine koje su ugrožavale mir, sigurnost i prosperitet građana i države, naveo je Komšić.

Džaferović: Istinski glas pravde

Sa dubokom tugom sam primio vijest o smrti Boba Dolea, bivšeg američkog senatora i velikog prijatelja Bosne i Hercegovine. Saosjećam sa njegovom porodicom i prijateljima u ovim trenucima.

U vrijeme kada su brojni u međunarodnoj zajednici pasivno i indiferentno posmatrali brutalnu agresiju na Bosnu i Hercegovinu i genocidni napad na bošnjački narod, senator Dole je, skupa sa svojim kolegama u Američkom kongresu, bio istinski glas pravde i savjesti čovječanstva.

Njegova neumorna nastojanja da skine nepravedno nametnuti embargo na oružje bili su borba za spas civilizacije koja je, ostajući nijema pred patnjama ljudi u Bosni i Hercegovini, počela kliziti niz ivicu propasti. Pravedništvo senatora Dolea nas vječno obavezuje i vječno ćemo ga pamtiti. Neka počiva u miru, naveo je Džaferović. 


(Vijesti.ba)

Izdvajamo