19°C
Mostar 25°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

05.12.2021 / 14:12 Regija - Projekat "Jadar"

Momirović: Politizuje se slučaj Rio Tinta, ima rizika ali neće biti kataklizme

Momirović: Politizuje se slučaj Rio Tinta, ima rizika ali neće biti kataklizme

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović izjavio je da Vlada Srbije neće uraditi ništa bez završetka studije o procjeni uticaja na životnu sredinu projekta "Jadar", dodajući da, osim toga, još 17 institucija treba da se izjasni o tom projektu.

„I onda će građani pred sobom imati sve relevantne podatke. Odluke nećemo donositi bez građana, kojima ćemo pokazati sve benefite i rizike“, rekao je Momirović za današnje Večernje novosti, upitan o projektu eksploatacije litijuma.

Kako je naveo, „postoji veliko pitanje politizacije slučaja ‘Rio Tinta'“.

„Taj projekat ima velike ekonomske benefite, ako se realizuje prosječna plata u lozničkom kraju će biti veća od 1.500 eura, vjerovatno bi u ovom gradu u narednih 10 godina bio otvoren i univerzitet, doselio bi se veliki broj mladih… Tačno je da projekat ima i određene ekološke rizike i mi od njih ne bježimo“, rekao je Momirović.

Prema njegovim riječima, „ministarstvo na čijem je čelu je izdalo preduslove kako bi bila urađena studija o procjeni uticaja na životnu sredinu“.

„Mi smo svjesni rizika, oni postoje, ali kataklizmične najave kakve se mogu čuti su potpuno neprimjerene i odudaraju od realnosti“, naveo je Momirović.(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo