-7°C
Mostar -2°C
Tuzla -3°C
Banja Luka -1°C
Bihać -1°C
Powered by Dark Sky

05.12.2021 / 13:15 Svijet - Posjeta Grčkoj

Pravoslavni sveštenik verbalno napao Papu: Ti si Heretik

Pravoslavni sveštenik verbalno napao Papu: Ti si Heretik
Foto: Screenshot

Stariji pravoslavni sveštenik u Atini je vikao na papu Franju dok je ulazio u pravoslavni hram.

"Papa, ti si heretik", vikao je.

Na snimci se vidi kako muškarac duge bijele brade, koji je bio odjeven u crni ogrtač i crni šešir, izvikuje riječi na grčkom ispred zgrade, prije nego što ga je policija odvela.

Svjedoci su rekli da je vikao dovoljno glasno da papa čuje metež. Činilo se da je muškarac pao dok su ga odvodili, a policija ga je podigla, piše Index.hr.

Podsjetimo, papa Franjo jučer je zamolio poglavara Grčke pravoslavne Crkve Jeronima II. za oprost za zločine koje je počinila Katolička Crkva.

"Istorija ima svoju težinu i danas imam potrebu zamoliti Boga i braću i sestre za oprost za pogreške koje je počinilo mnogo katolika", rekao je Papa tokom posjeta Atini.

Pravoslavni hrišćani smatraju da se te njegove riječi odnose na Četvrti krstaški rat 1204. godine. Prvotni cilj pohoda trebao je biti Egipat. No žrtvom krstaša, pali su, uz pokolj i pljačku, najprije Zadar pa Carigrad. Rezultat toga rata bilo je osnivanje Latinskoga Carstva u Carigradu. Krstašii nisu ni stigli u Svetu zemlju jer se oštrica rata okrenula protiv oslabljenoga Bizanta.

Izvinjenje pape Franje nije prva uime Katoličke Crkve. Papa Ivan Pavao II. zamolio je atinskog nadbiskupa za oprost prvi put prije 20 godina u vezi s incidentima 1204. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo