-2°C
Mostar 2°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 1°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

05.12.2021 / 08:39 Politika - Komšić i Mijatović

Reakcije iz BiH na Rezoluciju Evropskih zelenih: Podrška sankcijama

Reakcije iz BiH na Rezoluciju Evropskih zelenih: Podrška sankcijama

Europski Zeleni su na 34. sjednici Vijeća ove stranke usvojili Rezoluciju u kojoj se, između ostalog, spominje i Bosna i Hercegovina.

Kako se navodi u Rezoluciji, Europska unija se snažno protivi bilo kakvoj promjeni granica, te podržava dalju izgradnju naše zemlje.

"EU se snažno protivi bilo kakvim promjenama granica, posebno na osnovu etničkih podjela. Snažno se zalažemo za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i za implementaciju obostrano dogovorenih koraka. EU stoji iza Dejtonskog sporazuma i u potpunosti će podržati dalju izgradnju Bosne i Hercegovine kao multietničke, multireligijske i građanske države", ističe se.

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH pozdravio je Rezoluciju koju su usvojili Europski Zeleni na 34. sjednici Vijeća ove stranke i podršku u izgradnji Bosne i Hercegovine kao građanske i multietničke države.

"Pozdravljam Rezoluciju koju su usvojili Europski Zeleni na 34. sjednici Vijeća ove stranke i podršku u izgradnji Bosne i Hercegovine kao građanske i multietničke države. Riječ je o ohrabrujućoj poruci pred nastavak borbe za jednaka prava svih građana naše domovine", rekao je Komšić.

Reagirao je i potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović.

"Još jednom se želim zahvaliti poslanici Zelenih u Evropskom Parlamentu Tineke Strik, sa kojom smo razgovarali na ovu temu u Briselu prije tri dana, Saša Magazinović, Ahmed Husagić i ja", kazao je Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a.

Kako se navodi u Rezoluciji, Europska unija se snažno protivi bilo kakvoj promjeni granica, te podržava dalju izgradnju naše zemlje.

"EU se snažno protivi bilo kakvim promjenama granica, posebno na osnovu etničkih podjela. Snažno se zalažemo za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i za implementaciju obostrano dogovorenih koraka. EU stoji iza Dejtonskog sporazuma i u potpunosti će podržati dalju izgradnju Bosne i Hercegovine kao multietničke, multireligijske i građanske države, ističe se.

Dalje, iz stranke Zelenih kažu kako je potrebno apelovati na sve političke aktere u BiH, sa ciljem doprinosa poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Trebalo bi apelirati na sve aktere u zemlji, a posebno na političko rukovodstvo Republike Srpske da doprinese potpunom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Dayton je uspostavio posebnu odgovornost za Međunarodnu zajednicu, a posebno EU prema Bosni i Hercegovini, dio Rezolucije Zelenih koji se odnosi na BiH:

Također, u Rezoluciji je navedeno kako bi Europska unija trebala uvesti čvrste sankcije članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku.

"EU stoga treba uvesti čvrste sankcije srpskom članu tročlanog Predsjedništva i drugima odgovornim za trenutnu političku krizu. Priznajemo utjecaj koji srbijanska vlada ima u regionu i čekamo kako bi vidjeli da se to ne koristi za raspirivanje sukoba već za smanjivanje tenzija i daljnji rad na pomirenju između svih šest zemalja Zapadnog Balkana, istaknuto je u Rezoluciji.

Idemo dalje u cilju zaštite integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine", poručio je Mijatović.
(Vijesti.ba)

Izdvajamo