28°C
Mostar 31°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 33°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

04.12.2021 / 20:58 Politika - Usvojena rezolucija

Europski Zeleni: EU će podržati izgradnju BiH kao multietničke, multireligijske i građanske države

Europski Zeleni su na 34. sjednici Vijeća ove stranke usvojili Rezoluciju u kojoj se, između ostalog, spominje i Bosna i Hercegovina.

Kako se navodi u Rezoluciji, Europska unija se snažno protivi bilo kakvoj promjeni granica, te podržava dalju izgradnju naše zemlje.

- EU se snažno protivi bilo kakvim promjenama granica, posebno na osnovu etničkih podjela. Snažno se zalažemo za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i za implementaciju obostrano dogovorenih koraka. EU stoji iza Dejtonskog sporazuma i u potpunosti će podržati dalju izgradnju Bosne i Hercegovine kao multietničke, multireligijske i građanske države. Trebalo bi da apeluje na sve aktere u zemlji, a posebno na politički vrh Republike Srpske da doprinese potpunom poštovanju teritorijalnog integriteta i suverenitet zemlje- navodi se.

- Vjerujemo da je pristupanje svih država zapadnog Balkana naša historijska odgovornost, kao i geopolitički strateška nužnost da osiguramo demokratsku i mirnu budućnost evropskog kontinenta Trebalo bi da apeluje na sve aktere u zemlji, a posebno na politički vrh Republike Srpske da doprinese potpunom poštovanju teritorijalnog integriteta i suverenitet zemlje - stoji, između ostalog, u rezoluciji.(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo