3°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

04.12.2021 / 18:30 Svijet - Američki i ruski predsjednik

Biden i Putin o Ukrajini sljedeće sedmice

Biden i Putin o Ukrajini sljedeće sedmice
Foto: Biden i Putin / Agencije
Američki predsjednik Joe Biden će u utorak putem videopoziva razgovarati s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, a glavna tema razgovora bit će situacija u Ukrajini, potvrdili su danas izvori u SAD i Kremlju.

Zvaničnici će razgovarati o zabrinutosti SAD u vezi s gomilanjem ruske vojske na granici Ukrajinom i drugim temama, navode neimenovani američki izvori, prenosi Reuters.

Oni će također razgovarati o bilateralnim odnosima i provedbi sporazuma postugnutih na samitu u Ženevi u junu, saopšteno je za Reuters iz Kremlja.

Tačan termin razgovora nije preciziran.

Prema američkim izvorima, Biden će tokom razgovora istaknuti zabrinutost u vezi s vojnim aktivnostima na granici s Ukrajinom i potvrditi podršku Sjedinjenjih Država za suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Američki predsjednik je u petak kazao kako se sa savjetnicima priprema za niz sveobuhvatnih inicijativa usmjerenih na odvraćanje Putina od invazije. Nije ponudio više detalja, ali Bidenova administracija je obavila razgovore s europskim saveznicima o potencijalnom nametanju više sankcija Putinu.

Moskva s druge strane odbacuje kao zapaljive sugestije da se priprema za napad na svog južnog susjeda i brani pravo na raspoređivanje vojnika na vlastitom teritoriju smatrajući ga prikladnim.


(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo