-5°C
Mostar 1°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać -2°C
Powered by Dark Sky

04.12.2021 / 17:23 Regija - Građani se razilaze

Završeni protesti u Srbiji, obilježili ih incidenti i fizički obračuni

Završeni protesti u Srbiji, obilježili ih incidenti i fizički obračuni
Foto: Danas.rs

Građani koji su se danas okupili i blokirali saobraćajnice u Beogradu i u više gradova Srbije počeli su da se razilaze poslije 16 sati. Saobraćaj je počeo da se normalizuje.

Protesti koje su organizovala ekološka udruženja od 14 sati, nezadovljni zakonom o referendumu i o eksproprijaciji, protekli su uz nekoliko incidenata.

Demonstranti se razilaze kod mosta Gazela, Sava centra, i u drugim delovima Beograda, javili su izvještači Tanjuga.

Dvočasovno okupljanje završeno je i u drugim gradovima kao što su Šabac, Čačak, Novi Sad, Subotica, Niš, Novi Pazar...

Tokom današnje blokade puteva došlo je do nekoliko incidenata, jedan od njih se dogodio u Novom Sadu, gdje je došlo do tuče dvije grupe građana. Kako javlja izvještač Tanjuga, letjele su i kamenice.

Također, izvještač Tanjuga navodi, pozivajući se na očevice, da je povrijeđena jedna osoba.

Mediji prenose da je došlo do kraćeg fizičkog obračuna između desetak mladića koji su izašli iz blokiranih automobila i sukobili se sa građanima na blokadi.

Foto: Danas.rs

Mediji prenose i da je tokom blokade saobraćajnice kod Pupinovog mosta u Zemunu došlo do tuče. Kako navode, vozač automobila je pokušao da probije blokadu građana i tada se sukobio sa jednim muškarcem, a okupljeni su ih razdvojili.

U Kraljevu su učesnici protesta blokirali raskrsnicu ulica Jovana Deroka i Vojvode Stepe i Zelene Gore, kojom prolaze kamioni u tranzitu kroz taj grad.

Grupa muškaraca sa kapuljačama i maskama zapallila je danas na nekoliko minuta baklje na nadvožnjaku preko autoputa, kod Sava centra, javlja izvještač Tanjuga, a neki od njih bacili su nekoliko petardi prema demonstrantima, koji su se nalazili ispod nadvožnjaka. Fizičkih incidenata nije bilo.

Rukovodstvo Hitne pomoći u Beogradu, ali i u drugim gradovima Srbije apelovalo je na sve koji podržavaju blokadu saobraćajnica da se odmah omogući nesmetani transport dijaliznih pacijenata, kao i drugih pacijenata koji idu na redovne terapije.

"Oni se ne nalaze u vozilima pod rotacijom, ali su im životi ozbiljno ugroženi ukoliko ne stignu na vrijeme na svoje redovne terapije, što im u ovom trenutku nije omogućeno", apelovano je iz Hitne pomoći.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar najoštrije je danas osudio blokade pojedinih saobraćajnica kojima je, kako je rekao, ogromna većina građana Srbije spriječena i onemogućena u obavljanju svojih poslova i redovnih aktivnosti kao i životi pacijenata koji čekaju na transport.

- Apelujem na sve te koji svojim bahatim ponašanjem i kršenjem svih zakona žele da izazovu haos, da sto prije prekinu s maltretiranjem ogromne većine građana Srbije - poručio je Lončar.

Foto: Danas.rs

Istakao je da "šta god željeli da postignu, postoje načini kako se to ostvaruje, a da se ne ugrozi rad zdravstvenog sistema i životi pacijenata koji čekaju transport na redovne terapije".

"Blokada mostova, auto-puteva, saobraćajnica i paralisanje života u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji nije način za bilo kakvo izražavanje mišljenja, već je grubo kršenje prava najvećeg dijela građana", saopštio je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović.

- Blokadama ključnih saobraćajnica, važnih za život naših građana, njihovi inspiratori samo pokazuju svoje stvarne motive da, ne prezajući ni od čega, šire neistine, uzbunjuju i svađaju građane, a kao krajnji cilj očigledno žele da izazovu nasilje i nestabilnost - rekla je potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica kulture i informisanja Maja Gojković.

Ministrica državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović pozvala je građane Srbije da "ne nasjedaju na provokacije lažnih ekologa, ni danas, ni narednih dana, jer je izazivanje sukoba krajnji cilj opozicionih lidera".


(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo