25°C
Mostar 29°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 26°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

04.12.2021 / 13:07 Politika - Banjaluka

Dodik: Putin potvrdio da nema saglasnosti za Schmidta

Dodik: Putin potvrdio da nema saglasnosti za Schmidta
Foto: Vijesti.ba

Neće biti podrške za imenovanje visokog predstavnika u Vijeću sigurnosti UN, potvrdio mi je predsjednik Rusije Vladimir Putin, rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, na konferenciji za novinare u Banjaluci.

- Osjećam veliko zadovoljstvo kvalitetom razgovora sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Razgovorali smo skoro sat vremena i pričali o ekonomiji, izgradnji gasovoda, Srpsko - ruskog hrama u Banjaluci, cijeni nafte - poručio je Dodik.

On je naglasio da visoki predstavnik nije imao pravo da nametne nijedan zakon, a on je to uradio 140 puta.

- Rusija je potpisnik Dejtonskog sporazuma, i ona to manifestuje na svaki mogući način. Iz špekulativnih razloga pokušava se sva krivica svaliti na leđa Republike Srpske. Impresioniralo me to koliko je upoznat sa detaljima. Potvrdio mi je da neće biti podrške za Schmidta u Vijeću sigurnosti UN. Rusija nema namjeru da se mješa u BiH, kako to čine neki drugi putem specijalnih izlasnika - poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska posvećena Ustavu BiH i usmjerena je na to kako je on izvorno zapisan.

- Sve ono što je u skladu sa međunarodnim pravom Ruska Federacija to podržava. Upoznao sam Putina da mi nemamo namjeru da idemo ka NATO, i njemu je to poznato. Dogovor i razgovor sa ljudima, bez miješanja drugih u unutrašnje stvari i to smo mogli da čujemo od predsjednika Putina - poručio je Dodik.


(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo