2°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

04.12.2021 / 08:08 Ličnost dana - Ličnost dana

ABDULAH SIDRAN - DIJAGNOZA STANJA U BIH

ABDULAH SIDRAN - DIJAGNOZA STANJA U BIH
Foto: Vijesti.ba

Akademik Abdulah Sidran u Danu uživo na N1 kazao je "da smo mi kao bošnjačka ili bosanska, domovinska, patriotska strana rat za interpretaciju sukoba 1992-96 već izgubili".

Sidran zaključuje kako "više niko vani ne razlikuje žrtvu od agresora".

- Ko pominje da su naši “partneri” presuđeni za genocid i kažu nam da se dogovorimo, a oni će prihvatiti. To je teško licemjerje. Ne mogu se dogovorit centrifugalna i centripetalna sila. Ima moja rečenica data italijanskom novinaru na pitanje zbog šta je smisao boravka međunarodne zajednice u BiH, koja sve više odgovora ovom stanju. Rekao sam kako je svrha boravka međunarodne zajednice da nestanku Bosne i Hercegovine dadne privid neminovnosti. Sutra kao što Poncije Pilat pere ruke, i međunarodna zajednica će reći da su učinili sve što su mogli, ali da je raspad neminovan, kaže Sidran i dodaje:

- I da dodam, posljednjih 10 godina najveći mi je krivac naša opozicija. Mene je obradovalo kako predstavnici opozicije nabraju koje tačke nikada neće prihvatiti. Nabrojali su nekoliko stvari i to je dobro. Pitanje je koliko možemo vjerovati opoziciji koja nas je izdala nekoliko puta. Ako smo glasovima opozicije dopustili da ponovo HDZ ima gradonačelnika Mostara – pitanje je stepena vjerodostojnosti onoga što jesu opozicione snage ili kako se zove ovaj “Bosanskohercegovački blok”.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo