6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

03.12.2021 / 14:11 Crna hronika - FUP

Uhapšen muškarac iz Odžaka koji se sumnjiči za pokušaj izborne prevare

Uhapšen muškarac iz Odžaka koji se sumnjiči za pokušaj izborne prevare
Foto: FUP

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) su, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Posavskog kantona, slobode lišili osobu inicijala D. I. (1980). iz Odžaka, koji se sumnjiči za krivično djelo - prevara pri glasanju u pokušaju, a u vezi s krivičnim djelom - posebni slučajevi krivotvorenja isprave.

Postupajući po naredbi Općinskog suda u Orašju pripadnici FUP-a su izvršili pretres prostorija koje spomenuta osoba koristi, te su tom prilikom pronađena dva mobilna telefona, centralna procesna jedinica, kao i dokumentacija koja se može dovesti u vezu s izvršenjem navedenih krivičnih djela, a koji će se koristiti u postupku.

D. I. sumnjiči da je od 24.08.2020. godine do 27.08.2020. godine, tokom postupka registracije birača za Lokalne izbore 2020. godine, svojeručno popunjavao obrasce za prijavu za glasanje iz inostranstva za više osoba, koje je bez njihovog znanja i saglasnosti potpisao krivotvoreći njihove potpise nakon čega je uz tako popunjene obrasce priložio fotokopije identifikacionih dokumenata, te ih proslijedio na e-mail adresu Centralne izborne komisije BiH.

Osumnjičeni će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama FUP-a, u zakonskom roku, biti predan u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Posavskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, saopćeno je iz FUP-a.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo