11°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

03.12.2021 / 08:42 Regija - Analitičar iz Beograda

Janjić: Specijalni britanski izaslanik za Balkan jaka poruka

Janjić: Specijalni britanski izaslanik za Balkan jaka poruka
Foto: Arhiv

Dušan Janjić, osnivač Foruma za etničke odnose, za Danas kaže da je potez Ujedinjenog Kraljevstva da imenuje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan za pohvalu i da će EU morati ozbiljno da razsmisli o svojim kadrovskim rješenjima.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson imanovao je sir Stuarta Peacha za specijalnog izaslanika za ovaj region, saopštila je britanska ambasada.

Janjić objašnjava da je ovo prvi put da Velika Britanija ima svog izaslanika za ovaj region, a da je ideju o specijalnom izaslaniku prvi put predložio predsjednik Amerike Joe Biden 2015. a da je Srbija 2016. to kategorički odbila i blokirala.

Janjić konstauje da sad već imamo nekoliko izaslanika a da je sve u cilju prevencije konflikta.

- Očigledno je da postoji koordinacija politika Washingtona i Brisela i sada Londona. Činjenica da postoje specijalni izaslanici za određenu regiju ukazuje da regija, da upotrijebim medicinski izraz, ima upalu. A ljekari hoće da vide šta je.

U ovom slučaju, kao i u američkom, imamo specijalnog izaslanika i seriju lokalnih ambasadora, onih koji su već tu i onih koji će doći. Kada američki tim i britanskog izaslanika uporedite sa EU, oni su viši razred. Teži su i po karijerama, znanjima i kapacitetima nego Lajčak (Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan).

Dakle, EU će morati da razmišlja ko je njihov specijalni izaslanik i ozbiljno da kadrovski mijenja svoj pristup Zapadnom Balkanu - navodi Janjić.

Ukazuje i na to da je britanski premijer rekao da ovom regionu prijeti opasnost od oružanog nasilja.

- Ovo je prilika da se to spriječi diplomatijom, pregovorima i razgovorima sa lokalnim vođama. Ovdje se biraju ljudi koji mogu da komuniciraju sa sadašnjim vođstvima i koji imaju odgovarajuće argumente u tim komunikacijama.

Vrlo jasno im se stavlja do znanja, vaša opcija nije Rusija. Ako hoćete sa Rusijom vi ste onda obrisani za EU i NATO. I to najbolje mogu da urade Britanci - govori Janjić.

Kako dodaje, jasna je poruka i to što London forsira Peachove fotografije u uniformama NATO-a.

 

(Vijesti.ba / Danas.rs)

Izdvajamo