29°C
Mostar 32°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 34°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

02.12.2021 / 15:06 Regija - Negiraju genocid

Benčić očitala lekciju licemjerima HDZ-a BiH: Sramite se!

Benčić očitala lekciju licemjerima HDZ-a BiH: Sramite se!
Foto: Vijesti.ba
Na čiju će se stranu svrstati? Onih koji genocide opravdavaju? Kako nas nije sram i pred nama samima, ali i međunarodno biti protiv onoga i što je civilizacijska činjenica?

I kako možemo ne samo neosuditi, nego stati na stranu onih koji negiraju genocid? Zločin u kojem je još uvijek 1.200 nestalih maloljetnika!

Sandra Benčić, zastupnica Zeleno-lijeve koalicije u hrvatskom Saboru i dugogodišnja aktivistica za zaštitu ljudskih prava, osvrnula se na poteze HDZ-a BiH kada su delegati Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara glasali o zaključku, koji je predložio Klub srpskog naroda, a kojim se traži da "oni koji su kreirali odluku o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, istu i ponište".

Ona je istakla da je sramotno da su opet predstavnici HDZ-a BiH digli ruku protiv zabrane negiranja genocida BiH, kao u aprilu kada su glasali protiv izmjena kaznenog zakona kojim bi se zabranilo negiranje genocida.

Svoje izlaganje počela je činjenicom da se u Hrvatskoj još uvijek traga za 1.800 nestalih osoba i to se smatra prioritetom vanjske i unutrašnje politike Hrvatske. Međutim, odnos prema nestalima u drugim zemljama, pod istim okolnostima je suprotan.

"I građani u BiH još uvijek tragaju za 1.200 nestalih u genocidu u Srebrenici. Uglavnom se radilo o starijim maloljetnicima. U vrijeme nestanka neki od njih su bili 15-godišnjaci i 16-godišnjaci. I što će HDZ BiH govoriti onima koji traže nestale u genocidu u Srebrenici? Da to nije bio genocid? Hoće im to reći? Hoće im to poručiti Dragan Čović?", bila je izričita.

Benčić je upitala na čiju se stranu svrstava HDZ i njihov veliki predstavnik u BiH, poznat po počasnom doktoratu Sveučilišta u Zagrebu, poznat po nesrazmjeru imovine i prihoda koje ima, poznat po svemu onome po čemu je poznat i HDZ u Hrvatskoj?

"Na čiju će se stranu svrstati? Onih koji genocide opravdavaju? Kako nas nije sram i pred nama samima, ali i međunarodno biti protiv onoga i što je civilizacijska činjenica? I kako možemo ne samo neosuditi, nego stati na stranu onih koji negiraju genocid? Zločin u kojem je još uvijek 1.200 nestalih maloljetnika! I vi glasate u BiH protiv zabrane negiranja genocida! Istovremeno ćete u Saboru usvajati konvencije o nestalima i naglašavati da je to posebno za nas bitno, jer imamo to iskustvo. Da, napravit ćemo ono što međunarodna zajednica traži od nas. Ali kada to isto treba primijeniti na naše susjede, kada trebamo imati iste kriterije prema drugim žrtvama, drugih zločina, tada to ne činimo", kazala je zastupnica.

Dodala je, kako prenosi Hayat, da za njih zločin nije zločin, nego zločin ovisi o tome ko je žrtva, a ko je bio počinitelj.

"Svaki nestali, bez obzira ko je i čija je žrtva zaslužuje da se njegova sudbina otkrije i da njegovi najbliži znaju šta se sa njim desilo. Kada to prihvatite, onda ćete s punim pravom moći stajati uz međunarodne konvencije i uz međunarodne i pravne i civilizacijske dosege", poručila je Benčić.(Vijesti.ba)

Izdvajamo