6°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

02.12.2021 / 13:52 BiH - Zenica

Uprava Grada radi normalno, bez Kasumovića upitan budžet

Uprava Grada radi normalno, bez Kasumovića upitan budžet
Foto: FENA

Predstavnici Gradske uprave Grada Zenica i Sindikalna organizacija Grada Zenica oglasili su se na današnjoj pres-konferenciji o situaciji u kojoj su se našli nakon hapšenja gradonačelnika tog grada Fuada Kasumovića, u akciji Državne agencije za istragu i zaštiti (SIPA).

Sekretar Grada Zenica Selver Keleštura naglasio je da, “iznenadnim odsustvom gradonačelnika Kasumovića”, nemaju ovlaštenog predlagača Nacrta budžeta za 2022. godinu, koji je u završnoj fazi izrade.

Samim tim, nemaju ovlaštenog predlagača ni Prijedloga budžeta ili Privremenog finansiranja za prva tri mjesca 2022. godine, a svi ti akti moraju biti donešeni do kraja godine. Ista je situacija i s realizacijom projekata, za koje je potreban potpis gradonačelnika Kasumovića.

- Jedini ovlašteni organ za donošenje određenih akata, odnosno utvrđivanja prijedloga, jeste gradonačelnik, kao izvršni organ jedinica lokalne samouprave… Mnoge reperkusije, koje mogu biti izbjegnute, nastupit će ukoliko se nastavi sa iznenadnim odsustvom gradonačelnika, iz javnosti poznatih razloga - istakao je Keleštura.

Rukovodioci javnih preduzeća i gradskih službi, istakla je pomoćnica gradonačelnika Sumea Mujkanović, održali su sastanak na kojem su konstatirali da sva preduzeća i gradske strukture funkcioniraju te nema bojazni da građani neće moći ostvariti prava na sve usluge. Odluke na nivou tih službi, tvrdi, nisu upitne.

- One će biti uredno izvršavane i obavljane, u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima. Dakle, građani ne trebaju da se brinu za usluge koje se obavljaju na nivou rukovodilaca pojedinačnih službi. Imat će priliku sve usluge dobiti uredno i na vrijeme - najavila je Mujkanović.

Problemi sa pružanjem usluga, napomenula je, mogu se očekivati tek ako ova situacija potraje te gradonačelnik Kasumović ne bude u mogućnosti da potpisuje dokumenta i odluka koje su, isključivo, u njegovoj nadležnosti.

Predsjednik Sindikata zaposlenika Grada Zenica Nermin Ljubović napomenuo je kako su “zatečeni sadašnjom situacijom”.

- Možemo komotno reči građanima: "Uposlenici koji su članovi Sindikata i ostali, neće biti zakinuti u niukom smislu, vezano za njihove zahtjeve, za sve što radi GU. Što se tiče samog budžeta, koji se, naravno, nas dotiče u smislu plaća i davanja koja nemaju karakter plaća, naravno da ćemo i mi osjetiti, ako se, taj, budžet ne donese na vrijeme- kazao je Ljubović.

U trenucima dok se u Gradskoj upravi održavala pres-konferencija zaposlenika i predstavnika Sindikata, ispred zgrade GU Zenica, kao i u serijedu, u 12.00 sati okupili su se građani koji su izražavali svoje nezadovoljstvo zbog hapšenja Kasumovića.

Kasumović je nešto ranije, iz prostorija SIPA-e, predate na daljnje postupanje Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona. Tužilaštvo ZDK jutros je u nadležnost dobilo još pet uhapšenih bivših ili još uvijek aktuelnih saradnika gradonačelnika Kasumovića: Asmira Mašića, Almire Baručije- Kapidžić, Vahdeta Drine, Besima Husakovića i Zlatka Osmanovića.

(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo