4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

02.12.2021 / 12:51 Politika - Reforme u BiH

Nova runda: Razgovara se o blokadama u FBiH

Nova runda: Razgovara se o blokadama u FBiH
Foto: N1

U zgradi Delegacije EU u Sarajevu jutros su nastavljeni pregovori oko ustavnih i izbornih reformi.

Sastanku sa specijalnim izaslanikom za izbornu reformu SAD-a Matthewom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst prisustvovala je i zastupnica u Parlamentu FBiH Sanela Prašović-Gadžo (SBB).

Prašović-Gadžo: Zakonska rješenja guraju se pod tepih

- Fokus razgovora bio je kako FBiH učiniti funkcionalnijom vezano za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, premijera, Vlade. Razgovori će se nastaviti. Ono što je važno jeste da se pod tepih gura činjenica da cijeli zastoj koji imamo u FBiH od 2018. je sadržaj uzroka to što SDA i HDZ ne mogu da se dogovore i to je stvorilo krizu u funkcioniranju Federacije - rekla je novinarima Prašović-Gadžo nakon sastanka.

Kada se radi o funkcionisanju Doma naroda, ističe da se i tu zakonska rješenja guraju pod tepih te da je rečeno da je deset zakona u zastoju.

- Potpuno je apsurdno da se neki zakoni usvojeni u ovom domu ne šalju u proceduru, pa zamislite, zakon o konzumiranju duhanskih proizvoda stoji u ladici, ne znam kojem političkom centru je smetalo da se to usvoji. Moramo skinuti maske s lica da se vidi kakva je ovo situacija - dodala je Prašović-Gadžo.

Dunović: U toku ofanziva HDZ-a BiH

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović (DF), koji je također prisustvovao jutrošnjem sastanku, smatra da je u toku ofanziva HDZ-a BiH, a da im u tome pomažu predstavnici međunarodne zajednice.

Prema njegovim riječima, na sastanku je isključivo bilo govora o FBiH, ali predstavnici međunarodne zajednice "na dnevni red stavljaju zahtjeve HDZ-a".

- Jedna od stvari koju traže je povezana sa stavom HDZ-a koji kaže kako presuda "Ljubić" nije implementirana i da treba mijenjati Ustav FBiH. Oni tvrde kako Ustav FBiH nije u skladu s Ustavom BiH. Ja sam kazao stav DF-a da je presuda implementirana jer je brisan sporni član zakona - rekao je Dunović novinarima.

Ističe kako je smiješno govoriti da ustavi nisu u skladu jedan s drugim, te podsjeća da je Borjana Krišto iz HDZ-a svojevremeno tražila ocjenu ustavnosti člana Ustava FBiH, pa kad je shvatila da tu nema problema, onda je povukla apelaciju.

- Zabrinjava me da se o tome nisu oglasili predstavnici NiP-a i SBB-a - poručio je Dunović.

Na kraju je istakao da je Palmer jučer iznosio prijedlog o varijabilnoj izbornoj jedinici, "što je za DF treći entitet."

Ćudić: Zavrtanje ruku

Našu stranku na sastanku je predstavljala zastupnica u Parlamentu FBiH Sabina Ćudić, koja je u izjavi novinarima ustvrdila kako se danas potvrdilo da su stranke opozicije, prije svega Naša stranka i SDP, uspjele osujetiti dogovor SDA i HDZ-a koji je započet u Mostaru i svesti sve ove pregovore o ustavnoj reformi ne na funkcionalnost BiH i njen evropski put, već za ispunjavanje zahtjeva HDZ-a za tzv. legitimnim predstavljanjem.

- Sama činjenica da je ovaj sastanak sazvan jučer ad hoc za danas ujutro i da su danas dati novi termini sastanaka za 7. decembar govori da se ova tema uspjela nametnuti u proteklom periodu, a da funkcionalnost FBiH nije bila inicijalna tema interesovanja međunarodne zajednice kao ni SDA ni HDZ-a.

U tom smislu, uspjeli smo u najboljem slučaju zaustaviti taj plan, a u najgorem slučaju ako ništa dobiti na vremenu da daljnjim i diplomatskim i domaćim naporima zaustavimo dalju etnifikaciju i kreiranje treće izborne jedinice - smatra Ćudić.

Tokom sastanka, napominje, kao ilustrativni primjer spomenuta je Komisija za vrijednosne papire koja je problematizirana kao primjer nefunkcionalnosti Doma naroda FBiH.

- Na to smo naravno odgovorili da je koalicija SDA i HDZ nezakonito imenovala tu Komisiju i to će vrijeme pokazati i sasvim je jasno. Rekli smo i da ta koalicija funkcioniše kao koalicija ličnih stranačkih interesa, a ne tzv. legitimnog predstavljanja Hrvata kao ni Bošnjaka - govori Ćudić.

Naglašava da, ukoliko se uzme tekst dogovora u Mostaru, uvidjet će se da je jasno da se pristalo na koncept legitimnog predstavljanja.

- BiH je nametnula tu vrstu rada sa strancima ne kroz institucije i to nije samo krivica stranaca već domaćih aktera koji su pristali da dogovore i sa strancima obavljaju na način koji su obavljali te dogovore jedni sa drugima, a to je van institucija BiH. Ta vrsta vaninstitucionalnog djelovanja nas je dovela u situaciju gdje se smatra da ako se zavrnu dvije, tri ruke u BiH, možete dobiti ishode u BiH koji se partcipiraju kao brzi i pragmatični, a nisu ni jedno ni drugo - navodi Ćudić.

Kaže i da je jasno iznijela stav Naše stranke, a to je da neće učestvovati u ispunjavanju individualnih želja pojedinačnih stranaka ne za predstavljanjem kolektiva, već za njihovim stranačkim interesima.

- I sve što će biti na stolu i što ćemo mi predlagali, a predložili smo Ustavnu reformu i predložit ćemo i 7. decembra ono što se tiče reforme FBiH, ticat će se funkcionalnosti FBiH. U tom kontekstu sam unutra kritikovala Dom naroda koji zaostaje za Predstavničkim domom i koriste mehanizme Doma naroda ustvari ono što sam nešto davno nazvala grobljem zakona iz Predstavničkog doma jer se ne koristi mehanizam nacionalnog interesa znaju da bi pali na Ustavnom sudu, već se koristi mehanizam etničkog glasa da se zaustave važni zakoni za FBiH koji ni na koji način ne štite Hrvate u BiH već interese jedne stranke - rekla je Ćudić u izjavi medijima.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo