19°C
Mostar 24°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

02.12.2021 / 12:14 Crna hronika - Poražavajuće

Vršnjačko nasilje u Nevesinju: Dječaka tukli dok je ležao na podu učionice

Vršnjačko nasilje u Nevesinju: Dječaka tukli dok je ležao na podu učionice
Foto: Screenshot
Vršnjačko nasilje u učionici jedne osnovnovne škole u Nevesinju šokiralo je javnost. Snimak ovog incidenta bio je postavljen na servisu YouTube, međutim ubrzo nakon što se pojavio i na društvenim mrežama je uklonjen.

Na snimku se vidi udaranje djeteta koje leži na podu, a što je posebno poražavajuće, sve se odvija u učionici.

Da situacija bude još gora ovo nije usamljen slučaj jer se u nevesinjskoj osnovnoj školi istražuju dva slučaja vršnjačkog nasilja u dva odjeljenja, prenose Nezavisne novine.

Prema informacijama roditelja koje su se takođe pojavile na društvenim mrežama radi se o učenicima sedmog razreda osnovne škole.

Da problem postoji i da se riješava potvrdila je i direktorka Osnovne škole “Risto Proroković” Nevesinje Mara Šaran.

Šaran naglašava da se u školi postupa po zakonu i u skladu sa zakonskim aktima, kao i u skladu sa protokolom o postupanju u slučaju vršnjačkog nasilja.

“Pri samom saznanju odmah smo pristupili svim radnjama koje su zakonom propisane. Obaviještena je i Policijska stanica i Centar za socijalni rad i Ministarstvo obrazovanja. Sve se radi u skladu sa zakonom i postupak je još uvijek u toku”, rekla je Šaran.

Dodaje da je i osoba koja je objavila snimke i imena djece, izložila opasnosti djecu i prijavljena je Policijskoj stanici Nevesinje.

Šaran u više navrata naglašava da je sve u postupku utvrđivanja od strane škole i svih nadležnih ustanova.

Zabrinjavajući je broj ovakvih slučajeva u Bosni i Hercegovini, a oni, nažalost, završavaju i tragičnim ishodima.

Podsjetimo da je prošle godine nakon samoubistva djeteta u Novom Travniku objavljena informacije da je ono trpilo dugi period vršnjačko nasilje i da je upravo to razlog samoubistva.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo