-6°C
Mostar 0°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -1°C
Bihać °C
Powered by Dark Sky

02.12.2021 / 11:11 Svijet - Saopćenje

Merhamet: Šporeti i paketi za 40 porodica čije su kuće stradale u poplavama

Merhamet: Šporeti i paketi za 40 porodica čije su kuće stradale u poplavama
Foto: FENA

Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhamet", u saradnji sa "Merhametom" Švedske, obezbijedio je električne šporete i prehrambene pakete za 40 porodica čije su kuće stradale u nedavnim poplavama.

Šporeti i paketi podijeljeni su porodicama u četiri općine koje su najviše pogođene poplavama. Somenutu donaciju dobile su ugrožene porodice u mjestima: Otes, Breoca, Osjek (općina Ilidža), Pendečići, Gračanica, Šabići, Deliješ (općina Trnovo), potom Ribari, Džajići, Brđani, Boždarevići Donje selo (Općina Konjic) te u mjestima Djevor, Ravna, Donja Jablanica, Dragan Selo, Slatina, Dobrinja i Bukov Pod (općina Jablanica).

Ovu pomoć, vrijednu 120.000 švedskih kruna obezbijedio je "Merhamet" Švedske.

- Sredstva za ovu akciju 'Merhamet' Švedske prikupio je zahvaljujući Bosancima i Hercegovcima koji žive i rade u Švedskoj. Ponosan sam na to što su naši ljudi uvijek spremni da pomognu svojim sunarodnicima u Bosni i Hercegovini, a to su pokazali mnogo puta. Posebno se njihova humanost potrđuje u kriznim situacijama, poput ove kada su našu zemlju pogodile poplave - izjavio je predsjednik "Merhameta" Švedske Fehim Halilović.

Osim Halilovića, podjeli električnih šporeta i prehrambenih paketa prisustvovao je i predsjednik HO "Merhamet" MDD Kenan Vrbanjac te direktor Regionalnog odbora "Merhameta" Sarajevo Munib Bujak.

- Zahvaljujem se 'Merhametu' Švedske na ovoj vrijednoj pomoći našim građanima čiji su domovi stradali u nedavnim poplavama. Inače, Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhamet" se odmah uključilo tokom elementarnih nepogoda i djelovao je interventno. Na terenu su bile "Merhametove" ekipe, pratile odvijanje situacije i bile u stalnom kontaktu sa lokalnih službama civilne zaštite, tako da smo odradili veliki i značajan posao tokom poplava - kazao je Vrbanjac, saopćeno je iz "Merhameta".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo