0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

02.12.2021 / 11:09 Svijet - Beč

Kurz se povlači iz politike

Kurz se povlači iz politike
Foto: Arhiv

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz (35) odlučio se potpuno povući iz politike. Svoju će odluku obrazložiti u 11:30 u Beču.

Njegov nasljednik na mjestu šefa ÖVP-a trebao bi biti ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Kurz i njegova partnetica Susanne Thier su u subotu dobili sina Konstantina. To je bilo ključno, rekao je izvor blizak Kurzu za austrijski "Krone". Kad sam vidio svoje dijete, čuo sam "klik", rekao je Kurz. Mladi vođa konzervativaca nije oženjen, dijete nosi majčino prezime.

To je "dobar dan za Austriju i svijet", Kurz konačno čini pravu stvar, pozdravio je odluku socijaldemokrat Mario Lindner na Twitteru. Der Standard prenosi reakciju šefa SPÖ-a u Donjoj Austriji, Franza Schnabla: "Ostavka koja je blizu priznanja krivnje. Kurz je vodio politiku za superbogate, na desnici je pretekao FPÖ i iskoristio sve što se događa u politici za svoje egocentričnu volju za moći".

Sebastian Kurz je u listopadu podnio ostavku na mjesto kancelara nakon što su istražitelji pretražili ured kancelara i sjedište ÖVP-a pod sumnjom za korupciju. Kurza i neke od njegovih bliskih suradnika tereti se da su tabloidu "Österreich" plaćali reklame kako bi objavljivali predizborne ankete s lažiranim rezultatima, kako bi olakšali Kurzu preuzimanje vlasti. Prvo je preuzeo ÖVP, pa je postao kancelar 2017., kao najmlađi šef vlade na svijetu.

Nakon ostavke s čela vlade, Kurz je prešao u parlament, i ostao predsjednik ÖVP-a. Sredinom studenoga parlament mu je ukinuo imunitet, čime je otvoren put za nastavak istrage o korupciji. Među ostalim, tereti ga se za davanje lažnog iskaza u aferi Ibiza, zbog koje je morao otići tadašnji Kurzov vicepremijer Heinz-Christian Strafe, šef krajnje desnog FPÖ, jer je snimljen na Ibizi kako obećava Rusima srediti javne natječaje ako oni zauzvrat kupe utjecajne novine u Austriji i osiguraju mu njihovu političku podršku u kampanji.


(Vijesti.ba / Jutarnji)

Izdvajamo