19°C
Mostar 25°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

01.12.2021 / 14:59 Politika - Dvodnevni sastanak

NATO: Dodik potkopava Dejton, spriječit ćemo rušenje OS BiH

NATO: Dodik potkopava Dejton, spriječit ćemo rušenje OS BiH
Foto: Twitter

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obratio se danas novinarima nakon dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a u Rigi.

Na samom početku, Stoltenberg je potcrtao stalnu agresivnu i destabilizirajuću politiku Rusije prema njenim susjedima i okupljanje snaga na granici.

- Mi pratimo da ne dođe do eskalacije. Ministri su jasno rekli - u slučaju buduće agresije, to će skupo koštati i imati teške ekonomske posljedice po Rusiju - rekao je Stoltenberg.

Ističe da su Gruzija i Ukrajina bliski partneri NATO-a već dugo vremena, te da podržavaju NATO misije i nastoje biti NATO članice.

- Ministri su jasno rekli da se mi držimo naših odluka. Naša podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu je neupitna, posvećeni smo jačanju naše podrške objema tim zemljama. Također, jačamo mogućnosti da se i same odbrane, obučavamo ih, razmjenjujemo informacije i dajemo im ogromnu podršku - kazao je Stoltenberg.

Na posljednjoj sesiji učesnicima sastanka pridružili su se, kako je rekao, Finska, Švedska i visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell. Razgovarano je sigurnosti i stabilnosti o Zapadnom Balkanu, "jer je region postigao mnogo od sukoba iz 90-ih, ali vidimo da se ponovno javljaju tenzije na Kosovu i u BiH, sa agresivnijom retorikom, ukradenim reformama i stranim akterima koji potkopavaju napredak.

- NATO će nastaviti da promovira stabilnost, bezbjednost i saradnju u regionu. Dogovorili smo se o važnosti našeg prisustva, uključujući i našu misiju KFOR-a i naše službenike u Beogradu i Sarajevu. Naša saradnja s EU je ključna i nastavit ćemo da zajednički radimo, da očuvamo stabilnost i osiguramo podršku za reforme - rekao je Stoltenberg.

Odgovarajući na pitanja novinara vezano za situaciju u Bosni i Hercegovini, naglasio je da NATO snažno podržava integritet BiH.

- NATO tamo ima svoju historiju. Devedesetih smo došli u BiH, zaustavili smo brutalni rat i od tada je NATO u BiH. Blisko sarađujemo i s EU i o tome razgovaramo s našim partnerima iz zapadne Evrope - Švedskom, Finskom. I s komesarom Borrellom smo razgovarali o tome, da vidimo šta se dešava u BiH.

Naravno, brine nas agresivna retorika gospodina Dodika. Njegova zapaljiva retorika potkopava Dejtonski sporazum i napore za izgradnju stabilne, multietničke BiH. NATO će nastaviti sa svojom podrškom, sa jačanjem kapaciteta, sa provedbom reformi. Jedna od nekoliko multietničkih institucija jesu Oružane snage i to je uspješna priča NATO-a.

Pomogli smo da se izgrade kao jedna obučena multietnička institucija i mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da spriječimo sve ono što ih može potkopati. Jer nama trebaju multietničke državne institucije, uključujući i Oružane snage. I dalje ćemo pratiti šta se dešava u BiH - poručio je Stoltenberg.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo