20°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

30.11.2021 / 18:54 Svijet - Promjena stava

Lukašenko priznaje Krim kao rusku teritoriju

Lukašenko priznaje Krim kao rusku teritoriju
Foto: Arhiv

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko izjavio je u utorak da je poluostrvo Krim, koje je Moskva pripojila Ukrajini 2014. godine, legalno ruska teritorija, prenijela je novinska agencija RIA, čime je potpuno promijenio stav prema ovom pitanju.

Bjelorusija je bliski saveznik Rusije, ali nije priznala poluostrvo kao rusko nakon što ga je Moskva prisvojila zbog aneksije koja je izazvala osudu i ekonomske sankcije Zapada.

Većina svijeta još uvijek priznaje teritoriju kao ukrajinsku, a i Kijev je želi vratiti nazad, podsjeća Reuters.

- Krim je de facto ruski. Nakon referenduma Krim je postao i de jure ruski - rekao je Lukašenko za RIA. Ova primjedba se odnosila na glasanje 2014. koje je Rusija održala u sklopu aneksije, a koje su Kijev i Zapad odbacili.

Lukašenko je rekao da bi svaka njegova posjeta poluostrvu signalizirala da Minsk prizna Krim kao dio Rusije i da čeka poziv Moskve da ga posjeti, prenijela je RIA.

Uprkos bliskim odnosima s Kremljom, Bjelorusija, bivša sovjetska republika, zauzela je neutralan javni stav 2014. godine kada je Rusija zauzela Krim i podržala separatiste koji se bore u istočnoj Ukrajini, u ratu za koji Kijev kaže da je poginulo 14.000 ljudi.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo