3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

30.11.2021 / 13:19 Ekonomija - Federalni ministar

Džindić: Dogovorili smo sve što se tiče zahtjeva rudara

Džindić: Dogovorili smo sve što se tiče zahtjeva rudara
Foto: FENA

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas će na sjednici poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH prezentirati Informaciju u vezi sa štrajkom rudara rudnika u Federaciji BiH i njihovim zahtjevima upućenih s aktuelnog protesta.

Uoči razmatranja te tačke dnevnog reda, Džindić je izjavio da je uvaženo deset od ukupno 13 zahtjeva Sindikata rudara.

- Mi smo sinoć uspjeli doći do dogovora. Ta 13 tačka je na kraju usaglašena i stavljena u sporazum. Uprava Elektroprivrede, rudnika i sindikata treba da iznađe način kako da riješi problem isplata dnevnica u vrijeme radničkog neposluha. Takav je bio generalni zaključak. Što se tiče ostavke direktora rudnika Kreka i direktora Elektroprivrede, tu se nismo usaglasili. Sinoć smo se fokusirali na zahtjeve što se tiče radničkih odnosno rudarskih prava - kazao je Džindić.

Napravljeni sporazum sadrži deset tačaka.

- Što se tiče Vlade Federacije i resornog ministarstva kao medijatora u ovom razgovoru - ovo je u suštini sporazum između Elektroprivrede i Sindikata radnika rudnika FBiH - stvar je završena. Mi smo izdogovarali sve što se tiče zahtjeva rudara odnosno sindikata rudara. Danas u 13 sati sindikat ima Upravni odbor nakon čega se trebaju oglasiti o nastavku pregovora da bi se potpisao navedeni sporazum. Što se tiče pregovora mislim da su oni završeni i treba ovaj sporazum potpisati i nastaviti s njegovom implementacijom – poručio je Džindić.

Naveo je da je bilo teško doći do sporazuma, čiji će detalji biti prezentirani u nastavku današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo