4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

30.11.2021 / 12:30 Politika - Predsjednik PDP-a

Borenović: Nećemo pratiti jednoumlje Milorada Dodika

Borenović: Nećemo pratiti jednoumlje Milorada Dodika
Foto: Arhiv

- Naravno da ćemo uvijek imati jedinstven stav po pitanju jednostranih i nametnutih odluka visokih predstavnika, ali isto tako nećemo pratiti jednoumlje Dodika i njegovog Centralnog komiteta u rizičnim inicijativama koje mogu proizvesti opasne političke,...

...ekonomske, demografske, pa i bezbjednosne posljedice po Republiku Srpsku, rekao je predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović, gostujući u „Jutarnjem programu“ Radio-televizije Republike Srpske.

Borenović je rekao da je, kada je u pitanju nivo BiH, potrebno usmjeriti energiju na rješavanje pitanja nametnute Inckove odluke u čemu je, pored aktivne uloge domaćih političkih struktura, potrebno da Šmit suspenduje ovu spornu odluku, da se na taj način proces odlučivanja vrati u normalne okvire i otvori prostor za unutrašnji dogovor o ovoj osjetljivoj materiji, kroz Ustavom propisanu parlamentarnu proceduru, rekao je Borenović.

Što se tiče najnovije najave održavanja posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske vezano za vraćanje nadležnosti, Borenović je rekao da je prvobitno sjednica trebala biti u oktobru na temu 140 novih zakona, koji su u međuvremenu nestali i pretvorili se u par informacija.

- Jasno je da je to politički hir Milorada Dodika i Centralnog komiteta, sa ciljem razvlačenje do izbora, a ne stvarna potreba u ovom momentu i to da bi pažnju preusmjerili sa ogromnih problema u Republici Srpskoj i BiH u vezi sa korupcijom, divljanjem cijena, zdravstvenom situacijom, pljačkama tokom vanrednog stanja, masovnim odlaskom stanovništva, itd., istakao je Borenović.

On kaže da danas ima bar deset prioritetnijih pitanja o kojima bi trebala biti održana posebna sjednica NSRS:

- Prioritetnije je prvo zakazati sjednice o pravima i položaju boračkih kategorija, aferama tokom pandemije virusa korona, nedostatku investicija, rastu cijena, kriminalu kroz javne nabavke, povezanosti visokih policijskih funkcionera sa narko-kartelima i koliko će nas ostati nastavi li se ovakav trend odlaska ljudi, posebno mladih, nego na teme kojima žele da se perfidno poigravaju emocijama ljudi, kaže Borenović.

Istakao je da u zajedničkim institucijama BiH sjede predstavnici Republike Srpske i to kao dio vladajuće koalicije SNSD, SDA, HDZ i samim tim i SNSD i njihov lider nose punu odgovornost za stanje u kojem se danas nalazi društvo:

- Čiji je ministar Sifet Podžić?NJihov. Oni su ga birali, nismo mi. Zašto nisu tražili da Srbin bude ministar odbrane kada su dijelili fotelje? Zašto ne kažu da su trećina vojnika Srbi koji tu primaju platu, nose grb dvoglavog orla, koji je ostao samo još tu, na uniformama vojnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka?, rekao je Borenović.

On je dodao da je nakon osam godina predsjedavajući Savjeta ministara Srbin iz Republike Srpske i umjesto da SNSD iskoristi tu priliku i izvuku što veću korist za Srpsku, oni su politički potpuno poraženi u zajedničkim institucijama BiH:


- Svoj vlastiti neuspjeh i nesposobnost žele da prebace na teret srpskog naroda i Republike Srpske. To je, uz sveopštu korupciju i kriminal, razlog zašto otvaraju nove, rizične priče. Da bi sebe sačuvali, žele da uvedu Republiku Srpsku u izolaciju, neizvjesnost, sukob sa Zapadom, ograničenje kretanja, nemogućnost putovanja i, posljedično, smanjenje plata i penzija, zbog troškova koje bi nametnule ove inicijative, zaključio je Borenović gostujući na RTRS.




(Vijesti.ba)

Izdvajamo