3°C
Mostar °C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

30.11.2021 / 12:25 BiH - Osam sindikata

Protest ispred Vlade KS: Najvljena tužba protiv Forte

Protest predstavnika osam sindikata u Kantonu Sarajevo održan je ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo okupili su se predstavnici Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja FBiH u Kantonu Sarajevo, Sindikata policije Kantona Sarajevo, Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikata Univerziteta u Sarajevu, te Koordinacija Kantona Sarajevo Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

U štrajku upozorenja učestvuju i članovi Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, vaspitanja, nauke i kulture BiH u Kantonu Sarajevo, kantonalnog Sindikata radnika u zdravstvu te Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Predsjednik koordinacije osam sindikata Faruk Bešlić istakao je da ovo nije prvi potez, već samo jedan u nizu. Zatim je naglasio kako politika u ovim protestima ne igra ulogu, već da samo nastoje prehraniti sebe i svoju porodicu.

Odbrana dostojanstva

- Ovih dana imamo jednu vlast koja ne želi razgovor i misli da smo mi nepismeni. Jučer smo bili na razgovoru sa premijerom. Čekali smo odgovor na naše zahtjeve 20 dana. Oni prave informaciju, a ne zapisnik. Oni su sami sebi dovoljni, mi im nismo potrebni. Trebamo im samo u onom mjesecu kada se treba glasati. Ovo nije samo povećanje plata već odbrana našeg dostojanstva. Mi ne tražimo ništa nemoguće, samo da prehranimo našu porodicu - naglasio je Bešlić.
Pozvao je premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu da počne raditi svoj posao, te da se prestane baviti stranačkom politikom.

- Mi smo pokrenuli aktivnosti kako bi podigli tužbu protiv premijera. Vlado KS i Skupštino KS, ovo vam neće proći - poručio je Bešlić.

Prije protesta predstavnici sindikata radnika u zdravstvu danas su u jutarnjim satima okupili ispred Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, a nakon toga održali su protestnu šetnju Vilsonovim šetalištem.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo